mail: vortex.nederland@gmail.com

maandag 29 september 2014

Smart TV 's zijn smarter dan je wenst!

Smart-tv's zien alles wat jij bekijkt

Consumentenbond vindt desastreuze privacy voorwaarden




Smart-tv's zien alles wat jij bekijkt

Fabrikanten van slimme televisies verzamelen op grote schaal gegevens over het kijkgedrag van gebruikers. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Volgens de Bond zijn fabrikanten als Sony, LG en Philips totaal niet transparant over wat zij opslaan,
maar duidelijk is dat het méér is dan je zou denken...
De Consumentenbond keek naar de gebruikersvoorwaarden van de smart tv's van Sony, Panasonic, LG, Philips en Samsung. Sommige van die bedrijven, zoals LG en Panasonic, bekijken bijvoorbeeld alle programma's die gebruikers bekijken en de zoekopdrachten die zij invoeren op de tv.

Van alle fabrikanten zou Philips het verst gaan: dat bekijkt zelfs welke websites je op de slimme tv bezoekt.

Ondoorzichtige voorwaarden

De Consumentenbond hekelt vooral de ondoorzichtige gebruikersvoorwaarden, die voor doorsnee tv-kijkers vrijwel onleesbaar zijn. Voordat je een Samsung-tv in gebruik neemt moet je bijvoorbeeld niet minder dan 57 pagina's doorspitten. En zelfs dan blijven de fabrikanten nog vaag over hun einddoel, want de teksten staan vol met vaagtaal die niet te begrijpen is.

Vaagtaal

Zo is er verschil tussen "gebruikersgegevens", "loggegevens van de diensten" en "overige gegevens over het gebruik van het apparaat". Bovendien wordt nergens uitgelegd wat met de individuele begrippen wordt bedoeld.

'Slikken of stikken'

Fabrikanten dekken zich door middel van de Algemene Voorwaarden in tegen de klachten van gebruikers. Die accepteren de voorwaarden namelijk automatisch als zij de tv in gebruik nemen, dus gaan ze volgens de wet "akkoord" met die voorwaarden. De Consumentenbond vindt die houding echter verwerpelijk, want daardoor hebben klanten geen keus. "Het is dan slikken of stikken", zegt de Bond.

Reactie van fabrikanten

Slechts 2 fabrikanten willen tegenover de Consumentenbond reageren. Philips zegt dat ze gegevens verzamelen "om klanten suggesties te doen voor programma's en promoties." De kijker kan daar volgens de fabrikant 'nee' tegen zeggen, maar dat betekent dat de slimme functies van de tv niet te gebruiken zijn.

Niet te ontsnappen

Samsung zegt dat gebruikers nog steeds de mogelijkheid hebben het privacybeleid van Smart Hub (de slimme functies op Samsung-tv's) te weigeren, en dat ze vervolgens nog steeds de smart tv kunnen gebruiken. Het gaat daarbij echter alleen om de 'persoonlijke aanbevelingen' op basis van het kijkgedrag, maar niet om het 'algemene privacybeleid' wat voor de hele tv geldt. Daarmee moeten klanten sowieso akkoord gaan, waardoor het nog steeds onmogelijk wordt om aan de verzamelwoede van Big Brother te ontsnappen.

De andere fabrikanten hebben nog niet gereageerd, maar LG zegt later vandaag met een verklaring te komen.

Update: Panasonic zegt dat het voor gebruikers mogelijk is om tracking uit te zetten op hun tv. Panasonic gebruikt de persoonlijke gegevens voor het tonen van 'relevante content', zodat de tv kan zien dat je graag naar sport kijkt en op basis daarvan aanbevelingen kan doen, maar dat kan uitgezet worden. Gebruikers krijgen dan geen aanbevelingen meer te zien, maar kunnen nog wel alle andere slimme functies van hun tv gebruiken.

Samsung zegt hetzelfde: Op hun smart-tv's kunnen gebruikers ook de persoonlijke aanbevelingen uit zetten en nog steeds gebruik maken van de slimme functies van de tv. Ze worden in dat geval niet langer gevolgd

Ook LG heeft inmiddels gereageerd op het bericht. Het bedrijf zegt dat het ook bij de slimme tv's van LG mogelijk is om tracking uit te zetten, maar dat in dat geval alleen nog de normale functies van de tv te gebruiken zijn. De Smart Hub, waarmee je bijvoorbeeld Netflix kunt kijken, zijn niet meer te gebruiken.


Android en Linux streamers gebruiken deze methode absoluut gegarandeerd niet, 
speel of safe en schakel vandaag nog over...

Nog een reden om een Linux of Android streamer aan te schaffen bij:
http://moviestreamer.nl

Bron vermelding: Computer Idee

woensdag 3 september 2014

How to: koppel je tablet of android moviestreamer met televisie

Android tablet/streamer aansluiten op je tv: 

hoe werkt het eigenlijk?

Android tablet verbinden tv 2 600x344   Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?

In de afgelopen twee jaar zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden bijgekomen om je Android tablet met je tv te koppelen, zowel draadloze mogelijkheden als mogelijkheden met een kabel.
In dit artikel zetten we alle opties op een rij om je tablet te verbinden met je televisie.

Media van je tablet op je tv weergeven

Een tablet is natuurlijk ideaal voor het op de bank kijken van een filmpje, het spelen van een spelletje of het bekijken van je foto’s en video’s.
Maar, soms is het handig om deze media op een groot scherm weer te geven, bijvoorbeeld wanneer je een film kijkt of wanneer je foto’s aan meerdere mensen wilt laten zien.
De meeste Android tablets beschikken over één of meer mogelijkheden om deze content op je televisie weer te geven.
Natuurlijk is de manier waarop je dit doet ook afhankelijk van de mogelijkheden van je tv.
Check dus eerst goed of je tv ondersteunt wat je met je tablet wilt doen.

De meest voor de hand liggende oplossing is het gebruik van een HDMI-kabel.
Deze kabel is geschikt voor zowel beeld als geluid en kan dus alles direct van je Android tablet op je tv weergeven, mits je tv natuurlijk over een HDMI-ingang beschikt.
Een groot aantal tablets beschikt over een micro/mini HDMI-uitgang waardoor je een kabel met deze micro/mini-connector aan de ene zijde en een normale HDMI-connector aan de andere zijde kunt gebruiken.
Middels HDMI vindt een snelle signaaloverdracht plaats en kun je genieten van de hoogste resolutie/kwaliteit. Het complete beeld van je tablet wordt met deze kabel op tv gespiegeld.

 MHL en SlimPort

Maar, wat als je tablet geen HDMI-aansluiting heeft en je toch een kabel tussen je Android tablet en tv wilt leggen? Dan bieden de MHL- en SlimPort-aansluitingen een oplossing. 
Deze aansluitingen/standaarden zien we op steeds meer tablets terug, met name MHL.
MHL smartphone tv 770x438   Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?

MHL

MHL is een standaard waarmee je content snel en in hoge kwaliteit kunt overzetten naar je tv. Het grote voordeel van MHL is dat het via de standaard microUSB-poort werkt die al op je tablet (in de meeste gevallen) zit, maar deze moet wel ondersteuning voor MHL bieden. Wanneer een tablet een MHL gecertificeerde USB-poort heeft kun je met een MHL-adapter (een soort microUSB-naar-HDMI kabel) content in een 4K-resolutie en met maximaal 8-kanaals surround audio op je tv weergeven

SlimPort

Een wat minder bekende mogelijkheid is SlimPort. Dankzij de SlimPort-standaard kun je middels de microUSB-aansluiting het beeld van je smartphone of tablet spiegelen op een aangesloten display, een tv dus. Daarvoor heb je geen extra HDMI-poort of andere aansluiting nodig. 
De microUSB-poort kan echter ook nog steeds gebruikt worden om je tablet mee op te laden en voor het uitwisselen van data. 

Draadloos via DLNA

Wanneer iets draadloos kan dan doen we dat natuurlijk ook graag. 
Er iets niets eenvoudiger dan een tv aanzetten en direct het beeld van je Android tablet op tv weergeven. Ook daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, waaronder DLNA. 
Overigens moeten we wel het onderscheid maken tussen het weergeven van je beeld (onder meer casten genoemd) en het streamen van media. 
Middels DLNA stream je specifieke media naar je tv, of andersom; je tv ziet media op je tablet staan en kan deze weergeven.
DLNA tablet tv 770x433   Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?
DLNA is een standaard die ervoor zorgt dat apparaten binnen een WiFi-netwerk met elkaar kunnen communiceren en dus bestanden uit kunnen wisselen. Je kunt je tablet gebruiken als bron om zo content te streamen naar je televisie, mits beiden met DLNA uitgerust zijn. Als dit het geval is kun je op de tv zoeken naar DLNA-apparaten binnen je thuisnetwerk, de tablet selecteren en vervolgens bestanden vanaf de tablet richting de tv streamen. Ook zijn er tablets die andersom werken waardoor je bestanden richting een tv kunt ‘gooien’. Onder meer Sony, Panasonic en Samsung hebben applicaties ontwikkeld die het weergeven van content op je tv zeer eenvoudig maken

Draadloos via WHDI, WiDi en Miracast

Er zijn ook nog drie wat onbekendere mogelijkheden om media van je Android tablet op je tv weer te geven; WHDI, WiDi en Miracast. WHDI is een certificaat dat uitgereikt wordt aan apparatuur die over een eigen WiFi-chip beschikt en aan de standaard voldoet. 
Vervolgens kan een WHDI-gecertificeerd apparaat draadloos verbinding maken met een ander WHDI-gecertificeerd apparaat om zo draadloos bestanden uit te wisselen. 
Het grote voordeel van WHDI is dat er geen compressie bij komt kijken, het nadeel is dat er nog maar weinig tablets mee uitgerust zijn.
Asus Miracast tablet tv 770x433   Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?

WiDi (Intel Wireless Display) lijkt veel op DLNA maar het grote verschil is dat er geen bestaand WiFi-netwerk nodig is om twee apparaten met elkaar te verbinden. 
Wanneer zowel de ontvanger als de zender over WiDi beschikt kunnen ze een klein, eigen WiFi-netwerk creëren en zo met hoge snelheid bestanden uitwisselen. 
In principe zou je deze techniek kunnen vergelijken met Bluetooth maar dan stukken sneller en eenvoudiger. 
Ook aan deze techniek zitten echter nadelen. 
Zo is het niet mogelijk om films met een DRM-beveiliging naar een tv te streamen en beschikken alleen (sommige) tablets met een Intel-chip over de standaard.
Een standaard die we wat vaker op zowel televisies als Android tablets terugzien is Miracast. 
Intel heeft eigenlijk WiDi grotendeels ondergebracht in deze standaard. 
Met Miracast is het mogelijk om video of andere media content te streamen van je tablet naar je tv, maar het is puur voor het spiegelen van het beeld. 
Wat je dus op je tablet ziet verschijnt ook op je tv.  De twee apparaten hoeven niet perse verbonden te zijn met een WiFi-netwerk. Ze zetten namelijk samen een zogenaamde ad-hoc netwerk op. 
Het nadeel van Miracast is dat de werking tussen twee gecertificeerde apparaten vaak nog te wensen overlaat en dat fabrikanten er ook nog eens vaak een eigen naam aanhangen waardoor het onduidelijk is of er nu wel of geen Miracast-ondersteuning is. 
Aan de andere kant kan Miracast wel overweg met DRM-materiaal.

Chromecast

Sinds begin 2014 is er een nieuw mogelijkheid om het beeld van je scherm op tv te spiegelen bijgekomen. Moviestreamer heeft diversen android boxes op de markt gebracht. 
Deze wordt op de HDMI-poort van je tv aangesloten en vervolgens kun je vanaf een Android tv box content naar je tv streamen.
Chromecast tablet tv 770x440   Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?
Met de android moviestreamer is het mogelijk om video’s en andere media uit compatibele apps naar je te tv te ‘casten’. Deze media worden niet van je tablet of smartphone gehaald maar direct van de servers van Google of de ontwikkelaar. Je kunt je tablet of smartphone dus tijdens het kijken op tv voor andere zaken gebruiken.
 Aansluiten middels HDMI

Minix Nieuws: IFA 2104 berlin ( 5 tot 10 sept.)



MINIX NEO X9 - Minix Filmspeler X9

MINIX NEO X9 en NEO X6

MINIX komt met meer aankondigingen op de IFA. 
Zo worden daar ook de MINIX NEO X6 en de misschien wel langverwachte MINIX NEO X9 aangekondigd. 
Echter voor de MINIX NEO X9 moeten we toch echt wachten tot begin november. 


De Rockchip RK3288 heeft nog teveel "bugs" en MINIX zal MINIX niet zijn als dat eerst allemaal moet zijn verholpen.

De MINIX NEO X9 zit in een metale behuizing. Iets wat ons al in Hong Kong op de beurs was verteld. Gelukkig is de rode kleur vervangen voor een grijze tint.