mail: vortex.nederland@gmail.com

zondag 17 december 2017

Grote concurrent Netflix 2019

Disney koopt deel 21st Century Fox

Mogelijk ingrijpende gevolgen voor

tv-, film- en serieliefhebbers


Walt Disney heeft donderdag een van de grootste mediaovernames van de laatste tien jaar bekendgemaakt: het neemt een groot deel van het media- en filmbedrijf 21st Century Fox over,
voor 44 miljard euro. Dat heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor tv-kijkers en liefhebbers van series en films. De overname past in een wereldwijde trend

Grote film-, media- en techbedrijven kiezen er steeds vaker voor hun films, series en sportwedstrijden zelf te tonen aan de kijker. Ze volgen het voorbeeld van Netflix, dat zijn publiek bereikt via internet en geen kabelaanbieder nodig heeft. 
Voorlopig zijn veel Disneyfilms en -kinderseries nog te zien op Netflix. Als in de loop van 2018 contracten aflopen, trekt Disney zijn materiaal terug. Door de overname verwerft het een meerderheidsbelang in het videoplatform Hulu en wordt het eigenaar van grote filmstudio's, tv-series en films. Die gebruikt het bedrijf om in 2019 een eigen streamingdienst te lanceren.

Volgens analisten kunnen Disney en Fox samen een film- en seriepakket samenstellen dat misschien wel groter en aantrekkelijker is dan dat van Netflix. Ook op het gebied van sport heeft het bedrijf veel te bieden. Probleem is wel dat Disney relatief laat actief wordt op deze markt en dat sommige concurrenten langlopende contracten met Fox hebben.

Megadeal

Het gevolg van dit alles is dat Nederland te maken krijgt met een steeds verder versnipperd aanbod
'Dit is een megadeal die onderdeel is van een megaspel', zegt Niels Baas, directeur van de Nederlandse streamingdienst NLziet. Volgens hem wordt de tv-industrie ontregeld, net zoals eerder de muziekindustrie is opgeschud door diensten als Spotify. Hij voorspelt dat het traditionele tv-aanbod op termijn plaatsmaakt voor 'een aantal bundels met video on demand', zoals Amazon Prime, Netflix, HBO en allerlei sportpakketten. De vraag is: wie maakt zichzelf onmisbaar?
De gemiddelde consument kiest twee of drie bundels, denkt Baas.
'Daarom moet je de beste films en series hebben. Liefst exclusief.
Overnames zijn belangrijk om dat voor elkaar te krijgen.'

Het gevolg van dit alles is dat de Nederlandse kijker te maken krijgt met een steeds verder versnipperd aanbod, denkt Fons van Westerloo, voormalig topman van RTL en SBS. 'Nu moet ik vaak al zoeken bij welke dienst ik een bepaalde serie kan zien. Dat wordt nog erger.
Op termijn heb je waarschijnlijk vier abonnementen nodig, als je echt alles wil zien.'

Dominantere positie

In Amerika zeggen steeds meer kijkers hun kabelabonnement op. In Nederland zijn de kosten van een abonnement veel lager en loopt het nog niet zo'n vaart. Wel is sprake van een daling, met 0,2 procent per jaar. 'Alles wat in Amerika gebeurt, gebeurt vroeger of later ook in Nederland', zegt Van Westerloo. 'Er komt een moment dat mensen, in ieder geval jongeren, zeggen: ik heb de kabel niet meer nodig, ik kies zelf wel wat ik kijk, en wanneer. Ik durf er bijna vergif op in te nemen.'

Mediabedrijven die willen overleven, moeten groter worden. Een aanzienlijk deel van hun advertentie-inkomsten gaat naar Facebook en Google, en techbedrijven dienen zich nu ook aan als concurrent. Om videoplatforms als Facebook Watch en YouTube Red onder de aandacht te brengen, kopen ze rechten op sportevenementen en produceren ze eigen series.
Als zij iets nodig hebben, schromen ze niet om concurrenten op te kopen.

Door de overname krijgt Disney een nog dominantere positie in de filmindustrie. Het is daarom onzeker of de deal helemaal doorgaat; daarover moeten de mededingingsautoriteiten nog oordelen. Een andere grote overname, die van mediabedrijf Time Warner door telecomgigant AT&T, stuit vooralsnog op bezwaren.
Nederlandse omroepen moeten achter aan de rij aansluiten; de meeste buitenlandse series gaan eerst naar streamingdiensten

Onderdeel van de deal: Endemol Shine

Onderdeel van de deal tussen Disney en 21st Century Fox is de overname van het tv-productiebedrijf Endemol Shine, dat onder meer bekend is van de soap Goede Tijden Slechte Tijden.
Een woordvoerder van Endemol Shine liet donderdagmiddag weten dat het 'te vroeg' is om in te gaan op vragen over de gevolgen. 'De komende maanden wordt meer duidelijk.'

In een persbericht staat dat Fox Sports geen onderdeel is van de deal met Disney. Het blijft onderdeel van Fox, dat zich gaat concentreren op nieuws en sport. Fox Sports, dat onder meer eredivisieduels uitzendt achter een betaalmuur, wilde geen toelichting geven op het nieuws.

Volgens Fons van Westerloo, oud-topman van RTL, zullen Nederlandse omroepen het steeds zwaarder krijgen, nu de internationale concurrentie toeneemt. 'Ze moeten achter aan de rij aansluiten; de meeste buitenlandse series gaan eerst naar streamingdiensten. Dat is een van de redenen waarom je steeds meer tv-programma's ziet waarin Bekende Nederlanders op reis gaan. Dat is vulling van de zendtijd, bij gebrek aan beter. Gelukkig investeren omroepen ook in sport, nieuws en evenementen, alleen daarmee kun je de strijd van de Netflixen van deze wereld winnen. Maar dat is relatief duur. Het zou ons niets verbazen als de publieke omroep op termijn zenders afstoot.'

vrijdag 15 december 2017

Vervangers voor Covenant (Colossus)

Vervangers voor Covenant? (15-12-2017)

Sinds Colossus is gestopt met het ontwikkelen cq ondersteunen van o.a. add-on Covenant zijn er geen updates meer uitgekomen voor deze add-on.
Tot op heden werkt Covenant, maar dat kan morgen anders zijn.
In dit artikel benoem ik een aantal eventuele "vervangers" voor Covenant.

Bubbles

Bubbles is al een tijd actief en staat bekend om de vele opties binnen de add-on.
Je kunt met Bubbles de meest mooie kwaliteit binnen halen met een Real-Debrid account.

Neptune Rising

Neptune Rising is een fork van Poseidon. In combinatie met een Real-Debrid account haal je de mooiste films en tv-series binnen. Ook zonder Real-Debrid goed te gebruiken.

Fantastic

Fantastic wordt als vervanger van Covenant genoemd, deze add-on heeft de zelfde werking en is dus misschien wel de beste optie als je een simpele en goede add-on zoekt. TIP: In combinatie met een Real-Debrid account haal je de mooiste films en tv-series binnen.

The Pyramid

The Pyramid wordt ook als vervanger van Covenant genoemd, misschien wel de beste optie als je een simpele add-on zoekt. In combinatie met een Real-Debrid account haal je de mooiste films en tv-series binnen. Uiteraard is deze add-on ook zonder Real-Debrid te gebruiken.

Elysium

Elysium (ZEN) is een gratis Video add-on voor Kodi om naar Films en TV Series te kijken.
ZEN was voorheen altijd heel bekend en populair.

Wat de beste add-on op dit moment is kan ik niet zeggen, iedereen heeft zijn eigen voorkeur.
Advies luidt om eens een Real-Debrid account te nemen, de kwaliteit van films en streams gaat vooruit en je hebt niet of nauwelijks last van bufferen etc.


woensdag 29 november 2017

Haal het optimale uit Kodi

Kodi optimaliseren met Real Debrid account

Met Real-Debrid kun je nog betere kwaliteit streams binnenhalen in Kodi.
Denk hier aan 3D, Full HD en zelfs 4K films en series vaak met 5.1 geluid.
Tevens kan je optioneel met Real-Debrid torrents downloaden in de cloud.
Real-Debrid kost €31,00 per jaar. Persoonlijk ben ik ANTI betalen maar vind Real-Debrid elke euro meer dan waard, het verschil is duidelijk merkbaar! Direct na je eerste zoek opdracht.
Bij Real-Debrid kun je alleen betalen met een Credit Card. Wanneer je dit niet hebt kun je via deze site o.a. met iDeal betalen, je krijgt dan een coupon code terug die je bij Real-Debrid kunt invullen.

Real-Debrid activeren binnen Kodi

  • Open Kodi
  • Kies Instellingen ( Icoon – Links Boven)

  • Kies Systeeminstellingen


  • Zet het tandwiel links onder van Basis op Expert


  • Kies Add-ons


  • Kies Beheer afhankelijkheden


  • Kies URLResolover


  • Kies Configureren


  • Kies Universal Resolvers


  • Kies Priority


  • Zet deze op 90 en kies Klaar


  • Kies (Re)Authorize My Account



  • Real-Debrid is nu ingesteld binnen Kodi!


    © Moviestreamer Int BV

    donderdag 16 november 2017

    Laatste Kodi versie: 17.6


    We are happy and sad at same time to announce that this will be the last v17.x release.
    When we say very last this, of course, only means for the v17 "Krypton" series as we are steadily heading towards the new v18 series called "Leia".
    For about a year already our developers have been working on the upcoming v18 release and have been backporting all fixes we deemed safe enough to v17 series.
    However with all good things there has to come a time to say enough is enough, and that moment has come. From our point of view "Krypton" has been a great release and our group has spend a lot of time improving it since its initial release on 5 February 2017. It has also been one of the series where we did things a bit different with continuous nightly versions for testing and quite a lot of point releases with only minor fixes just because we could.
    We are certainly excited about our upcoming v18 on which we will start reporting at regular basis quite soon - but, until that time, here's the v17.6 "Krypton" version for daily use.
    We recommend that every one upgrade to this version once it's available for their platform to have the best experience possible. If you want to know what has changed you can browse the list below.

    Fixes done in this release:

    • Fix possible crash in controller dialog
    • Update standard scrapers to latest version available on release
    • Fix possible connection issues with internal webserver
    • Fix crash when peripheral joystick add-on is disabled

    What else is new?

    In the bugfix releases we never include any new features.
    They are as feature-complete as the initial version, with the difference only being stability and usability fixes. If you are curious you can read up on all the v17 changes here: Kodi v17.0 “Krypton”

    Where can I download Kodi?

    As alway you can find the official builds on our download page.
    Then click on the platform of choice and select the build you need.
    You can install these builds just on top of your current Kodi installation without doing a reinstall or cleanup as we do a full migration if needed. All you add-ons or installed skin will keep working.
    For Android devices not connected to Play Store you can install the following add-on from our repo (listed under "Programs") which will make the upgrading easier straight from the Kodi interface: Kodi Android Installer
    Apparel, donations or getting involved
    Getting involved is quite easy. We encourage you to report problems with these builds on our forum first and after that, if asked, submit bugs on Trac (following this guide: How to submit a bug report). Do note that we need detailed information so we can investigate the issue. We also appreciate providing support in our Forums where you can. You can of course also follow or help promote Kodi on all available social networks. Read more on the get involved page. We are always happy to receive a donation by which you show your support and appreciation, and t-shirts and Raspberry Pi cases may still be found on the sidebar for purchase. All donations and other income goes towards the XBMC foundation and are typically used for travel to attend conferences, any necessary paperwork and legal fees, purchasing necessary hardware and licenses for developers and hopefully the yearly XBMC Foundation Developers Conference.

    maandag 6 november 2017

    Derde van het internet ligt onder vuur

    Een derde van het internet ligt onder vuur


    Het aantal aanvallen op internet is veel groter dan aangenomen.
    Uit een analyse van twee jaar ‘denial-of-service' aanvallen, concludeert UT-onderzoeker Mattijs Jonker dat een derde van het internet eraan bloot staat: gemiddeld 30 000 aanvallen per dag.

    Mattijs Jonker, die zijn onderzoek presenteerde op de Internet Measurement Conference in London, heeft voor het eerst een grootschalige analyse uitgevoerd naar denial-of-service (DoS) aanvallen,
    over een periode van twee jaar. Hij deed dit onder meer samen met onderzoekers van het Center for Applied Internet Data Analysis (Caida) in San Diego en het in Center for IT-Security, Privacy and Accountability (Cispa) in Saarbrücken.
    Een groot aantal internet-adressen (IPv4) blijkt slachtoffer van ‘denial-of-service' (DoS) aanvallen: een overkill aan aanvragen maakt dat een systeem of website plat gaat.
    Vaak worden voor die aanvallen ook computers van derden ingezet zonder dat ze het beseffen.
    Ook zien we 'Flood Attack' steeds meer toenemen. (miljoenen inlog pogingen achter elkaar)

    Factor 1000 

    In twee jaar zagen de onderzoekers 21 miljoen DoS-aanvallen, gericht op 2,2 miljoen zogenoemde ‘slash 24' internetadressen. Dat zijn blokken van 256 adressen, vaak aan één organisatie toegekend. Wordt één van die 256 aangevallen, dan heeft dit doorgaans gevolgen voor de infrastructuur van het hele blok. In totaal zijn er op het internet 6,5 miljoen van deze ‘slash 24' blokken actief in gebruik. Per dag vinden 30 000 aanvallen plaats; de inschatting is dat dit in werkelijkheid zelfs nog hoger ligt omdat niet alle typen DoS-aanvallen al in kaart zijn gebracht. Dit getal wordt doorgaans veel rooskleuriger voorgesteld, aldus de onderzoekers: zo'n 1000 keer lager.
     
    DoS-aanvallen zijn al voor weinig geld te koop: de aanvallen vinden soms hun oorsprong in politieke protesten of regelrechte cyber-warfare door grotere organisaties, maar worden zelfs in gang gezet door scholieren die een examen willen ontlopen of individuen die iets te vereffenen hebben met een organisatie.
     
    Rusland
    De meeste aanvallen komen voor in de VS, waar ook de meeste internetadressen ter wereld zijn. Maar dat aantal zegt niet alles: Japan is derde in aantal internetadressen maar heeft relatief veel minder aanvallen. Rusland heeft juist veel méér aanvallen dan je op basis van het aantal internetadressen zou zeggen. Nederland scoort gemiddeld, gemeten naar aantal internetadressen en aanvallen. Grote partijen als GoDaddy, Google Cloud en Wix krijgen erg veel aanvallen te verduren.
     
    Wat doen organisaties zelf aan bescherming? Uit het onderzoek blijkt dat ze zich de risico's pas echt realiseren na een flinke aanval. Dan gaan ze pas werk maken van bescherming, ze nemen daarvoor meestal een externe partij in de arm.  

    vrijdag 13 oktober 2017

    4D Films binnenkort in de bioscoop in NL

    ​Pathé gaat eerste 4DX-zalen in Amsterdam en Rotterdam openen


    In december opent Pathé in Pathé De Munt, Amsterdam en Pathé De Kuip, Rotterdam de eerste twee 4DX-zalen. 4DX brengt de bioscoopervaring naar een nieuw, vierdimensionaal niveau.
    Bezoekers kijken niet alleen naar een film, maar beleven hem. Twintig effecten zoals bewegende stoelen, weersimulaties en zelfs geuren lopen synchroon met de actie op het scherm en zorgen voor een compleet nieuwe ervaring.
    Met de introductie van 4DX geeft Pathé opnieuw invulling aan zijn innovatiestrategie. Veel van onze bezoekers zijn steeds weer op zoek naar de nieuwste en meest optimale filmbeleving; met het revolutionaire 4DX komt Pathé alweer aan die behoefte tegemoet.

    4DX



    4DX brengt de bioscoopervaring met de nieuwste technologieën naar een hoger, vierdimensionaal niveau. Bezoekers bekijken de film niet meer, maar beleven hem.
    In de speciale 4DX-zalen van Pathé De Kuip en Pathé De Munt lopen 20 effecten - waaronder bewegende stoelen, weersimulaties zoals regen, wind, sneeuw en onweer, en zelfs geuren - synchroon met de actie op het scherm.
    De 4DX-stoelen hebben drie basisbewegingen: omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren. Daarmee zijn talloze variaties mogelijk, die je bijvoorbeeld een gevoel van vliegen of duiken geven.
    iStudio, het montageteam van 4DX, zorgt bij elke film voor optimale effecten die niet ten koste gaan van het comfort.

    donderdag 31 augustus 2017

    Melden illegale downloaders

    Ziggo zal niet meewerken aan waarschuwen van illegale downloaders



    Ziggo zegt niet mee te zullen werken aan het versturen van waarschuwingen aan illegale downloaders. KPN en Xs4all zien de maatregel als 'niet voor de hand liggend' en 'zeer onwaarschijnlijk'. Het versturen van waarschuwingen is een plan van Stichting Brein.

    Brein gaat ip-adressen die gebruikt worden voor illegaal downloaden verzamelen en deze doorsturen naar providers. De auteursrechtenwaakhond wil dat isp's vervolgens waarschuwingen sturen naar individuele gebruikers, net zoals vier Britse providers dat vanaf deze maand doen op vrijwillige basis.

    Een draagvlak voor dergelijke vrijwillige 'educatieve waarschuwingen' lijkt in Nederland echter niet aanwezig te zijn, blijkt uit navraag van Tweakers bij isp's.
    Ziggo laat weten niet mee te zullen werken aan een 'algemeen systeem' voor het versturen van waarschuwingen aan klanten. "Als isp zijn wij een neutrale toegangsverschaffer. Daarbij past geen rol van actieve handhaver van rechten of belangen van derden, waaronder Brein", aldus woordvoerder Erik van Doeselaar.

    KPN vindt het idee niet voor de hand liggend, omdat er nog veel onduidelijk is op het gebied van privacy en uitvoering. "Als isp kunnen wij geen oordeel vormen over de rechtmatigheid en proportionaliteit", zegt woordvoerder Stijn Wesselink. Xs4all zegt dat de provider niet staat te springen bij het horen van de plannen. Woordvoerder Niels Huijbregts: "Ik wil de deur niet dichtgooien voordat ik zijn plannen van hemzelf gehoord heb, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Isp's zijn geen handhavers."

    Waarschijnlijk verzamelt Brein de ip-adressen door te kijken welke er actief zijn bij het downloaden van torrents. Die informatie is publiek toegankelijk als gebruikers hun ip niet verbergen. Of Brein ook op andere manieren ip-adressen wil verzamelen is niet duidelijk. In een vraag daarover antwoordt Kuik dat BitTorrent een eerste prioriteit is omdat dit het meest gebruikte protocol voor illegaal gebruik is. De stichting zegt in gesprek te zijn met de Autoriteit Consument & Markt om afspraken te maken over de verwerking van de ip-adressen.

    Met een systeem van waarschuwingen aan downloaders wil Brein een 'gedragsverandering' veroorzaken. De waarschuwingen zouden informatief moeten zijn en bijvoorbeeld informatie moeten bevatten over waar legale downloads verkrijgbaar zijn. Brein verwees eerder naar het systeem in het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld in zijn jaarverslag.

    Het is nog niet duidelijk wanneer Brein wil beginnen met het sturen van ip-adressen aan providers. De stichting zegt eerst te willen overleggen via ECP, het platform voor internetveiligheid, waarbij ook alle grote providers zijn aangesloten. Navraag bij het platform wijst uit dat dit overleg ergens in het eerste kwartaal zal plaatsvinden.

    Brein gebruikt sinds vorig jaar al een systeem om ip-adressen te verzamelen, maar daarbij richt de stichting zich op grootschalige uploaders. Om daadwerkelijk inbreukmakers aan te kunnen schrijven moet Brein de persoonsgegevens behorende bij de ip-adressen opvragen.
    Ook hierbij werken de isp's niet mee, waarna de afgifte via de rechter afgedwongen moet worden. Voor de ‘auteursrecht alerts’ zoals Brein die nu voorstelt, hoeven de providers de identiteit van inbreukmakers niet af te geven.

    dinsdag 22 augustus 2017

    IFA 2017

    IFA 2017 preview: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?




    Over ruim een week zitten we weer in Berlijn, waar op 29 augustus IFA 2017 van start gaat.
    Tijdens deze grootste elektronicabeurs van Europa presenteren nagenoeg alle grote fabrikanten hun nieuwste producten en ontwikkelingen.
    Wat kunnen we dit jaar precies verwachten op het gebied van home cinema?
    IFA is de grootste Europese beurs op het gebied van consumentenelektronica en dus zijn alle grote fabrikanten aanwezig. Onder meer Panasonic, LG, Samsung en Sony houden perspresentaties en tonen de nieuwste producten aan het publiek.
    Dit jaar verwachten we veel op het gebied van oled, 4K Ultra HD en multiroomsystemen.

    De trends van IFA 2017

    Het is dit jaar lastig om precies in te schatten wat we te zien en te horen gaan krijgen.
    Dit omdat we nauwelijks geruchten voorbij zien komen, in tegenstelling tot voorgaande jaren.
    We moeten het dus vooral doen met de trends van afgelopen jaar en de verwachtingen voor komend jaar. Zo verwachten we dat de opmars van oled door blijft zetten, dat meer fabrikanten met 4K Ultra HD Blu-ray spelers komen, zal Dolby Vision bredere ondersteuning krijgen en krijgen we waarschijnlijk vernieuwingen op het gebied van draadloze multiroomoplossingen te zien.

    Opening hours:
    3 - 5 September: from 10 am - 6 pm
    6 September: daily from 10 am - 4 pm

    Official Show Location: Berlin
    Luckenwalder Straße 4-6
    10963 Berlin
    Germany

    woensdag 16 augustus 2017

    Weet wat je met internet deelt: GlassWire

    GlassWire



    Apps & Software
    Ooit maakten veel mensen zich zorgen over programma’s die verbinding maken met internet. Tegenwoordig hoor je hier weinig over, maar het probleem is alleen maar erger geworden. Vrijwel elk programma op je computer ‘belt naar huis’ en maakt op de een of andere manier verbinding met een server. GlassWire maakt dit inzichtelijk en biedt de mogelijkheid om hier een stokje voor te steken.

    Naar huis bellen

    Er zijn twee situaties waarbij een programma zelf verbinding moet maken met internet: om te updaten of voor een licentiecontrole. Alle overige redenen zijn zacht uitgedrukt ‘eng’ te noemen, omdat je niet weet welke informatie er wordt uitgewisseld. GlassWire heeft veel weg van een firewall, maar is eerder een monitor die je firewall kan aansturen. Standaard wordt er dus niets geblokkeerd en je krijgt geen lastige technische vragen of een actie geoorloofd is of niet.
    Wel kun je uitstekend zien wat er allemaal op je ‘internetlijn’ gebeurt en welke programma’s verbinding maken. Vervolgens kun je zelf aangeven of je dit wilt toestaan of blokkeren.
    Het blijft een raadsel welke gegevens programma’s automatisch versturen.


    GlassWire

    Download en installeer GlassWire. In het tabblad Graph zie je een tijdverloop van alle apps die verbinding maken met internet. Een label New geeft aan dat deze actie voor de eerste keer wordt waargenomen.
    Klik op Apps voor een overzichtelijke lijstweergave. Bij Traffic zie live je bandbreedteverbruik per app. Spoor de apps op die de meeste bandbreedte opslokken via Usage en kijk bijvoorbeeld naar de afgelopen 24 uur, week of maand.


    GlassWire toont ook het dataverbruik van apps, zodat je ziet welke programma’s een zware wissel trekken op je internetverbinding.

    Blokkeren

    Als je apps wilt blokkeren moet je bij Firewall zijn. Je krijgt een lijst met alle apps die verbinding maken en gemaakt hebben. Klik op het vlam-icoontje en GlassWire geeft Windows Firewall opdracht om het verkeer niet langer toe te staan.
    Op dezelfde manier maak je de aanpassing weer ongedaan. Let op: sommige programma’s vereisen een internetverbinding, anders werkt de licentie (na een tijdje) niet meer of worden essentiële updates niet langer opgehaald.
    Als je programma’s wilt blokken met GlassWire, moet Windows Firewall actief zijn. Veel complete beveiligingsprogramma’s werken met een eigen firewall.
    In dit geval kan GlassWire geen blokkades voor je opwerpen, maar het alsnog uitstekende monitoring en bewustwording van internetgebruik in de achtergrond.
    Klik op het vlammetje om de internettoegang van een programma te blokkeren.



    dinsdag 8 augustus 2017

    Google Glass voor bedrijven

    Google Glass voor bedrijven


    Beide handen vrij en toch visuele info over je werkzaamheden?
    Dat kan met Glass Enterprise Edition. De nieuwe ‘Google Glass voor het bedrijfsleven’ is met name interessant voor takken van sport waar men niet achter de computer zit, beide handen nodig heeft, en ook nog moet worden voorzien van actuele info.

    Bij DHL worden pakketjes sneller gevonden en in de juiste containers geplaatst; dokters van Dignity Health nemen gesprekken met patiënten op, zodat ze niet mee hoeven te schrijven; en in de auto-industrie worden onderdelen sneller gevonden, omdat Google Glass ze snel kan identificeren.

    Zusterbedrijf X van Google heeft niet stilgezeten. Twee jaar nadat de verkoop van de Google Glass voor consumenten werd gestaakt, is er nu het alternatief voor de zakelijke markt.
     
    De afgelopen twee jaar is de bril geoptimaliseerd en getest via een bètaprogramma.
    Hij is lichter en comfortabeler; de processor is sneller en wordt minder heet; de accuduur is verlengd; de bril kan via wifi worden verbonden met het bedrijfsnetwerk;
    de camera heeft een hogere resolutie en toont met een rood lampje aan dat er gefilmd wordt; en de Glass-module is ontkoppelbaar van het frame, zodat hij kan worden geïntegreerd in andere brillen, waaronder veiligheidsbrillen.

    Maakindustrie.nl tekende de volgende twee testimoniums op:
    • Werknemers van GE gebruiken de bril om tijdens technische werkzaamheden producttekeningen en instructies bekijken, inclusief video's, afbeeldingen en animaties. Volgens het bedrijf gaat de uitvoering nu 10 procent efficiënter.
    • Bij AGCO, een Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines, gebruikt men de bril om checklijsten en instructies te bekijken of foto's te nemen. AGCO stelt dat dit de productietijd van landbouwmachines met 25% heeft teruggedrongen, en de inspectietijd met 30%. Nieuwe medewerkers kunnen 300% sneller worden getraind.

    vrijdag 16 juni 2017

    5G netwerk via glasvezel

    Draadloze 5G-netwerken hebben glasvezel nodig


    De International Telecommunications Union (ITU) publiceerde onlangs het rapport Trends in Telecommunication Reform 2016.
    Dit rapport bevestigt doorlopende kapitaalinvesteringen met betrekking tot glasvezelinfrastructuur die tussen 2014 en 2019 naar verwachting een onvoorstelbare hoogte zal bereiken van USD 144,2 miljard.
    Een van de voornaamste drijfveren voor deze immense investering in glasvezelinfrastructuren komt uit de lucht vallen in de vorm van de 5G-radiosignalen van morgen.
    Mobiele 5G-netwerken zullen grote invloed hebben op zowel de draadloze kant (uiteraard!) als de vaste zijde van de wereldwijde netwerkinfrastructuur omdat door de lucht verzonden bits van en naar bekabelde netwerken springen.
    Deze ontzagwekkende doelstellingen voor de netwerkprestaties zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van glasvezel voor mobiele locaties, en dan hebben we het over heel veel glasvezel.
    • Tot 1000 keer meer bandbreedte per standaard gebied
    • Tot 100 keer meer verbonden apparaten
    • Verbindingssnelheden tot 10Gbps naar mobiele apparaten in het veld
    • Een waargenomen netwerkbeschikbaarheid van 99,999%
    • Een waargenomen netwerkdekking van 100%
    • Maximaal 1ms end-to-end vertraging (latency)
    • Tot 90% vermindering van verbruik van netwerkenergie
    Mobiele 2G- en 3G-netwerken zijn van oudsher vaak kopergebaseerde TDM-circuits (Time Division Multiplexing), zoals meerdere verbonden T1's of E1's, om mobiele locaties via het MBH-netwerk (Mobile Backhaul) te verbinden met een Mobile Switching Center in de buurt.
    Deze inmiddels verouderde MBH-architectuur heeft de sector tientallen jaren goed bediend, maar laat met opkomst van 4G duidelijk haar leeftijd zien.
    Over de hele wereld vinden MBH-upgrades plaats waarbij verouderde kopergebaseerde mobiele MBH-sites worden omgezet naar pakketgeschakeld transport via glasvezel.
    Dit biedt veel grotere capaciteit en bereidt MBH-netwerken daarmee zo goed mogelijk voor op de toekomst.
    Nu dat mobiele 4G LTE- en LTE-Advanced-netwerktechnologie steeds vaker wordt ingezet, worden deze MBH-glasvezelupgrades versneld en dat kan en zal worden benut door toekomstige 5G-netwerken, gezien de vrijwel onbeperkte bandbreedte die glasvezelnetwerken bieden.

    Mobile Network Operators (MNO's) nemen kleine cellen in gebruik die radio's strategisch dichter bij de gebruikers plaatsen om de dekking, capaciteit en algehele beleving van mobiele gebruikers te verbeteren.
    De backhaul van kleine cellen kan via koper gaan (xDSL, HFC-gebaseerde kabelmodems…), door de lucht (microwave, millimeterwave…), of via glasvezel (Ethernet, PON…).
    Vandaag de dag worden deze drie mediaopties in wisselende mate gebruikt waarbij de technologiekeuze wordt gebaseerd op criteria voor economie, milieu, regelgeving en time-to-market. Criteria die vaak specifiek zijn voor de geografische doellocatie en de toepassing. Glasvezelgebaseerde kleine cellen met MBH hebben waar en wanneer dat mogelijk is altijd de voorkeur, omdat de technologie schaalbaar, veilig, bekend en in de meeste gevallen kosteneffectief is. Maar er zijn gevallen waarin de toepassing van glasvezel simpelweg geen optie is.
    Als de gebruiker in de gelukkige positie zit dat dit type servicedekking beschikbaar is, is de theoretische maximale downloadsnelheid voor LTE-Advanced (release 8) 300Mbps, al zijn de werkelijke downloadsnelheden doorgaans veel lager (ongeveer 40Mbps).
    Omdat steeds meer mobiele gebruikers op steeds krachtigere smartphones langere tijd videocontent gebruiken, zullen de eisen aan de RAN-bandbreedte (Radio Access Network) onverminderd blijven toenemen.
    De rekensom: 4G- t.o.v. 5G-snelheden
    Op dit moment wordt een typische, moderne macrocel bediend door een 1GbE pakketgebaseerde, optische MBH-netwerkverbinding, al is het verkeer via deze fysieke 1GbE-verbinding doorgaans circa 200Mbps tot 300Mbps voor 4G-netwerken, wat enige ruimte overlaat voor groei.
    En dus is de totale bandbreedte die wordt verbruikt door mobiele gebruikers die tegelijkertijd aanspraak maken op een typische macrocel grofweg gelijk aan de theoretische, maximale downloadsnelheid van één gebruikersverbinding via LTE-Advanced (release 8).
    De huidige MBH-netwerken zijn dan misschien voldoende voor 4G, maar de beloofde toegangssnelheden van 5G zullen bestaande MBH-netwerken waarschijnlijk al vrij snel overbelasten.
    MNO's die 3G- en 4G-cellen, klein en macro, verbinden via glasvezel, leggen ook de basis voor 5G dat een theoretische, maximale downloadsnelheid van 1Gbps heeft voor snel bewegende gebruikers (bijvoorbeeld reizigers in een hogesnelheidstrein) tot 10Gbps voor langzaam bewegende gebruikers (bijvoorbeeld stilstaand of lopend).
    Zelfs als de theoretische, maximale downloadspeed van 10Gbps met 90% zou worden verlaagd tot 1Gbps, zou de gehele 1GbE MBH-verbinding met de normale macrocel van tegenwoordig die bedoeld is om alle gelijktijdige 4G-gebruikers te bedienen, worden opgeslokt door één bandbreedteverslindende 5G-gebruiker, zoals ik.
    Het is belangrijk om waar mogelijk nu glasvezel te leggen voor zowel kleine als macrocellen als deze mobiele locaties in de komende jaren moeten worden geüpgraded naar 5G, omdat vaste en draadloze MBH-opties gewoonweg niet kunnen opschalen naar de immense hoeveelheid backhaulverkeer dat dan wordt gegenereerd door een 5G RAN.
    Gelukkig is 5G bedoeld als een overlay voor bestaande mobiele 3G/4G-netwerken.
    Dat betekent dat draadloze en kopergebaseerde backhaulopties zowel vandaag als morgen realistische opties zijn voor bestaande cellen die niet in de toekomst hoeven te worden geüpgraded naar 5G.
    De meeste bandbreedte die via mobiele netwerkfrequenties wordt gebruikt, is voor videocontent die vanuit een datacenter aan de andere kant van een stad, land of zelfs een oceaan wordt gestreamd. Onze groeiende affiniteit, afhankelijkheid en, om het zo maar te noemen, verslaving aan onze mobiele apparaten heeft ertoe geleid dat dit de vaak verkozen toegangsmiddelen zijn voor onlinecontent.
    Voor kabel- en xDSL-modems is inmiddels dus een meer secundaire rol weggelegd.
    Als 5G de komende jaren zoals verwacht agressief wordt uitgerold voor werkelijke toegangssnelheden die aanzienlijk sneller zijn dan wat er op dit moment mogelijk is met 3G/4G-netwerken, wat die 5G-snelheid dan uiteindelijk ook zal zijn, zullen alle delen van het bekabelde netwerk die zijn verbonden met het RAN worden getroffen door de stortvloed aan content die van en naar datacenters stroomt.
    Het enige transportmedium dat in staat is op te schalen om te voldoen aan deze eisen, is glasvezel.
    En dat betekent dat het overal beschikbaar moet zijn voor de honderdduizenden kleine en macrocellen die wereldwijd worden gebruikt, en met name in het RAN.

    5G voor vaste breedbandaansluitingen
    Een andere mogelijke kink in de kabel is het gebruik van vaste 5G-toegang als breedbandvervanging, iets wat sommige providers overwegen.
    Het mag dan zo zijn dat het 'mobiele' deel wordt verwijderd zodra de 5G-radio's worden geïnstalleerd in een woonhuis of bedrijfspand, ze zullen nog altijd een grote invloed hebben op het RAN en elk ander deel van het netwerk tussen mobiele locaties en datacenters.
    De inzet van vaste 5G-breedbandverbindingen zou sneller en eenvoudiger moeten zijn dan kabels leggen naar locaties, zodat de mate waarin bandbreedte kan worden verhoogd, wordt versneld.
    Dit verergert de bandbreedtedruk op alle delen van het wereldwijde netwerk.
    Vaste 5G-verbindingen zullen weliswaar resulteren in minder glasvezel naar de lokatie, maar de bandbreedte wordt sneller verhoogd en dat betekent meer RAN-glasvezel.
    Het komt er op neer dat alle metro-, regionale, langeafstand- en onderwaternetwerken op dit moment op basis van glasvezel zijn.
    Dat betekent dat ze al kunnen opschalen naar de gulzige groei van de DCI-markt door gebruik te maken van het allernieuwste op het gebied van optische transmissie.
    Het toegangsnetwerk, inclusief het RAN, is het belangrijkste deel van de wereldwijde netwerkinfrastructuur dat nog altijd veel gebruikmaakt van koper- en draadloze (microwave/millimeterwave) technologie en dat wordt een probleem voor de implementatie van 5G vanwege de beloofde snelheden van deze nieuwe technologie.
    Gebieden die zijn gemarkeerd voor 5G-dekking vereisen een enorme hoeveelheid glasvezel voor geslaagde dekking en niet alleen om capaciteitsredenen, maar ook om te kunnen voldoen aan de andere, nogal grootse prestatiedoelen van 5G wat betreft netwerkdiversiteit, beschikbaarheid en dekking omdat deze drie doelen worden bereikt door meer onderling verbonden paden van glasvezel. Het is enigszins ironisch dat de voorspelde prestatiedoelen van draadloze 5G afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van fysieke glasvezelnetwerken.
    Sterker nog: de enige reden dat we glasvezel niet rechtstreeks op onze smartphones aansluiten, is dat we dan minder mobiel zouden zijn.

    dinsdag 13 juni 2017

    De Staat van de Ether

    Veel apparatuur die op internet is aangesloten is onvoldoende beschermd tegen hackers.
    De toenemende digitale dreiging rechtvaardigt en vereist meer waarborgen op het gebied van de betrouwbaarheid van de beveiligingssoftware van apparatuur.
    Standaarden voor veilige software en geautomatiseerde en verplichte updates en patches kunnen hieraan bijdragen.

    Dat en meer stelt Agentschap Telecom in de Staat van de Ether 2016, het jaarbericht van de toezichthouder op gebied van telecommunicatie.
    Daarin ook aandacht voor de vraag in hoeverre vertrouwen in de digitale samenleving gerechtvaardigd is.
    Online koopcontracten ondertekenen, transacties doen, vertrouwelijke e-mail versturen: hoe veilig is dat eigenlijk?

    Agentschap Telecom houdt toezicht op alle (in Nederland gevestigde) bedrijven die ‘vertrouwensdiensten' aanbieden.     
    Veilig graven Graafmachines kunnen grote schade veroorzaken aan kabels en leidingen onder de grond. Het kan ook leiden tot gevaarlijke situaties.
    Netbeheerders, grondroerders en beheerders van de ondergrond hebben daarom gezamenlijk de doelstelling uitgesproken het aantal jaarlijkse graafschades in 2018 terug te brengen tot 25 000.

    Agentschap Telecom signaleert dat de eerder ingezette daling tot stilstand is gekomen. 
    Het agentschap roept opdrachtgevers op tot een betere risico-inventarisaties van de ondergrondse infrastructuur en het verbeteren van werkinstructies aan het personeel.  
    Uitval en verstoringen telecommunicatie Operators zijn verplicht om grote verstoringen in de continuïteit van hun dienstverlening te melden bij Agentschap Telecom.
    In 2016 waren er 57 meldingen.  Dat is 40% meer dan in de voorafgaande jaren. 
    De verklaring voor deze stijging is de verbeterde naleving van de verplichting om incidenten te melden bij Agentschap Telecom. Landelijke uitval en verstoring blijken meestal veroorzaakt te worden door fouten in de systemen van de operators .
    Ernstige verstoringen zijn er in 2016 gelukkig niet geweest.  

    Dat en meer in de Staat van de Ether 2016: https://magazines.agentschaptelecom.nl/staatvandeether/2017/01/index

    Virus kan stroomnetwerk platleggen

    Een nieuw computervirus heeft de mogelijkheid om energiecentrales en stroomnetwerken plat te leggen. Het virus zou ook in Nederland grote schade kunnen aanrichten.

    Dat stellen de onderzoekers van het Slowaakse beveiligingsbedrijf ESET, die het zogeheten Industroyer-virus hebben onderzocht.
    Volgens ESET is het afgelopen december gebruikt om de stroom in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een uur plat te leggen.
    Dat leek vooralsnog een test, want de makers van het virus hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een verbeterde en gevaarlijker versie die mogelijk ook in Nederland kan worden losgelaten, waarschuwt ESET.

    Platleggen

    Het virus dringt binnen bij grote organisaties en valt vervolgens industriële systemen aan, zoals de schakelaars die het energienetwerk verdelen en verspreiden.
    De malware kan door zijn opbouw ook worden gebruikt om andere vitale infrastructuur, zoals toegang tot drinkwater, te ontwrichten.


    De variant die door ESET is onderzocht, is gemaakt om energiecentrales aan te vallen.
    De aanvallers kunnen op afstand het energienetwerk platleggen, maar ook ernstige schade aan apparatuur aanbrengen door bijvoorbeeld de stroomverdeling aan te passen.
    "Het probleem is dat deze protocollen decennia geleden zijn ontworpen in een tijd waarin industriële systemen geïsoleerd waren van de buitenwereld", zegt Dave Maasland, directeur van de Nederlandse tak van ESET. "Dat betekent dat de aanvallers niet hoeven te zoeken naar kwetsbaarheden in de protocollen. Het enige dat gedaan moest worden, is de malware te leren die protocollen aan te spreken."

    Rusland

    Cybersecuritybedrijven die dezelfde Industroyer​-malware hebben onderzocht wijzen naar Rusland. Zo stelt onderzoeker John Hultquist van iSight Partners tegen de Washington Post dat het gaat 'om dezelfde Russische groep' die in 2014 de Amerikaanse industriële systemen aanviel.
    Deze groep zou volgens hem ook achter de aanval op Kiev zitten.
    Volgens Robert Lee, oprichter van securitybedrijf Dragos, is er 'forensisch bewijs' dat de aanvallen in de VS en Oekraïne zijn gelieerd aan de Industroyer​-malware.
    Maasland is niet zo stellig: "We durven met zekerheid te zeggen dat de aanvaller toegang moet hebben gehad tot veel geld, mensen en diepe kennis van dit soort systemen. Een overheid zou voldoen aan deze criteria, maar hard bewijs voor Rusland hebben wij op dit moment niet."

    Nationaal Cyber Security Centrum

    Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) laat in een schriftelijke reactie aan RTL Nieuws weten het 'uitgebreide onderzoek van ESET' te analyseren.
    Beschikbare informatie 'over malware, kwetsbaarheden of andere cyberaanvallen' wordt volgens de organisatie 'proactief met relevante partners gedeeld'.
    "Het is nooit uit te sluiten dat Nederland ook getroffen kan worden door een dergelijke aanval", stelt een woordvoerder van het NCSC. "Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van ESET zullen vitale bedrijven geïnformeerd worden in hoeverre en op welke wijze ze zich kunnen beveiligen tegen dergelijke aanvallen."


    woensdag 7 juni 2017

    Meerdere Kodi add-ons offline

    Ontwikkelaars achter Kodi-add-ons stoppen


    Meerdere ontwikkelaars van add-ons voor Kodi hebben hun add-ons offline gehaald, waarschijnlijk uit angst voor een rechtszaak waarin een Amerikaanse provider Dish Network twee ontwikkelaars heeft beschuldigd van auteursrechtenschending en 150.000 dollar per overtreding eist.
    Volgens TorrentFreak gaat het om enkele prominente add-ons voor Kodi; de ontwikkelaars achter de add-ons zouden in ieder geval tijdelijk zijn gestopt.
    Eén van de add-ons waar de maker genaamd Cosmix de stekker uit heeft getrokken, is Phoenix.
    Een andere ontwikkelaar, One242415, stopt er ook mee en sluit zijn eigen add-on binnen enkele dagen. Ook de add-ons van de ontwikkelaar Echo Coder zijn door hem inmiddels offline gehaald, zo meldde hij op Twiter.
    Hij zei dat de flinke groei van add-ons van derde partijen niet gunstig zou uitpakken en volgens hem heeft dat nu geleid tot een 'implosie'.
    Geen van deze ontwikkelaars noemt een specifieke redenen of directe oorzaak voor sluiten van de add-ons, maar waarschijnlijk zijn deze beslissingen mede genomen met het oog op de huidige rechtszaak van Dish Network.
    Dit Amerikaanse bedrijf heeft de mensen achter TV Addons en ZemTV aangeklaagd voor auteursrechtenschending en eist 150.000 dollar schadevergoeding per inbreuk.
    Volgens Dish Network schendt de ontwikkelaar van ZemTV de auteursrechten door programma's die Dish Network op afgesloten zenders uitzendt, beschikbaar te maken voor de gebruikers van de ZemTV-add-on.
    De website Kodigeeks heeft een lijst bijgehouden van add-ons die zijn gestopt of verwijderd.
    Uit de lijst, die dinsdag voor het laatst is geüpdatet, blijkt dat het in totaal om ongeveer vijfentwintig add-ons gaat.
    Kodi ligt al langer onder vuur vanuit de film- en tv-industrie. De voorzitter van de MPAA,
    de belangenbehartiger van de filmindustrie, sprak eerder zijn zorgen uit over het illegale gebruik van Kodi. Hij schaarde het gebruik van add-ons, waarmee illegaal films te vinden zijn voor het mediacenterplatform, onder de 'nieuwe generatie van piraterij' en vindt dat er harder tegen moet worden opgetreden.

    dinsdag 23 mei 2017

    Canal Digital heeft definitief concurrent





    Joyne 2e aanbieder satelliet-tv van NL
                                                   

    Joyne 2e aanbieder satelliet-tv van NL

    Voor iedereen die tv kijkt via de satelliet: het bedrijf Joyne lijkt definitief de tweede aanbieder van Nederland te gaan worden en daarmee komt er een concurrent voor CanalDigitaal. Joyne wil 12 juli starten.

    Joyne via Eutelsat

    Vanaf 12 juli moet Joyne met een zenderaanbod in de lucht zijn. Je moet dan in ieder geval kunnen kijken naar NPO, RTL en SBS Broadcasting. Het bedrijft heeft ook overeenkomsten met Discovery Networks Benelux en Fox Sports. Over prijzen en abonnementsvormen doet het bedrijf nog geen mededelingen. Het gaat zijn zenderaanbod in eigen beheer via de satelliet uitzenden. Daarvoor hebben ze een overeenkomst met satellietbedrijf Eutelsat gesloten. Ze gaan uitzenden op Eutelsat 9B op 9 graden oost. Dat is één van de nieuwste satellieten die in Europa actief is. Hierdoor kan Joyne voor langere tijd via dezelfde transponders en met dezelfde footprint zijn zenders aanbieden aan de klant. In Nederland zijn de zenders daardoor ook met kleinere schotelantennes te ontvangen.

    joyne

    Bij recreatief gebruik nog meer voordelen


    Met een schotel van 60 centimeter kan in alle vakantiegebieden in Europa gekeken worden.
    Ook in Zuidwest Europa en in Scandinavië. Heb je een schotel van 80 centimeter kun je tot ver in Marokko of Turkije de zenders ontvangen.
    De recreatieve markt is dus blijkbaar belangrijk voor het bedrijf. Dat kan alleen maar in het voordeel van de kampeerder werken. Nadeel is dat veel schotels van kijkers in Nederland opnieuw uitgericht zullen moeten worden. Wil je blijven kijken naar de ongecodeerde Duitse zenders op Astra1 moet je investeren in een extra LNB.
    Een kleine investering, aldus het bedrijf. Geef je iets meer uit dan kun je ook nog blijven kijken naar de Britse zenders op Astra2.
    Een combinatie is dus mogelijk. Joyne heeft voldoende ruimte ingehuurd om het zenderaanbod in de toekomst te kunnen uitbreiden.
    Joyne heeft laten weten op korte termijn met meer informatie te komen over het zenderaanbod en technische details zoals codering.
    Het bedrijf maakte wel al bekend dat satelliet kijkers die beschikken over een HD-satellietontvanger met CI-slot geen nieuwe ontvanger hoeven te kopen.

    Ga hier naar de site van Joyne.
    joyne




    maandag 22 mei 2017

    Top serie: American Gods

    Een gevecht tussen oude en nieuwe goden in Amerika

    De epische tv-serie American Gods is gebaseerd op een ‘onverfilmbare’ roman van Neil Gaiman. Het is een visueel feest vol bizarre momenten   





    In de eerste minuten van American Gods weet je meteen waar je aan toe bent: de ledematen vliegen door de lucht en er spatten liters bloed van het scherm. Een groep vikings komt per boot aan in Amerika en wordt meteen weer weggejaagd nadat een van de mannen honderden pijlen in zijn lichaam krijgt. Tot zover de proloog.
    American Gods is een ambitieuze dramaserie gebaseerd op de gelijknamige roman van Neil Gaiman (2001). Het boek is zo complex dat lang werd gedacht dat het niet te verfilmen viel.
    Maar in het huidige tv-tijdperk durven zenders en zeker nieuwkomers als Amazon, producent van American Gods, meer risico’s te nemen met gecompliceerde verhalen.
    In de serie leven meerdere goden in het moderne Amerika. Ze bestaan – zolang genoeg mensen in ze geloven. Sommigen leven al eeuwen, anderen zijn recent ontstaan, zoals de godin van Media, gespeeld door Gillian Anderson (The X-Files, The Fall). De oude goden hebben steeds minder invloed en leven tegenwoordig als gewone mensen, al hebben ze nog wel speciale krachten. Een nieuwe god als Media maakt het ze moeilijk en is veel populairder. Mensen aanbidden nu liever schermen dan goden. Media verschijnt in de serie als verschillende figuren uit de popcultuur, onder wie Marilyn Monroe, David Bowie en Lucille Ball uit de sitcom I Love Lucy.



    Coalitie van goden

    Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van ex-crimineel Shadow Moon (Ricky Whittle). Hij wordt bodyguard voor een man die zich Mr. Wednesday noemt. De charismatische Wednesday is eigenlijk de oude god Odin, met verve gespeeld door Ian McShane (Deadwood, één gedenkwaardige aflevering van Game of Thrones).
    Wednesday reist als een oplichter door het land en voelt dat zijn invloed minder wordt. Daarom wil hij een coalitie vormen met andere oude goden. Shadow heeft ondertussen weinig te verliezen: zijn vrouw is net overleden. Hij gaat dan ook mee op een trip met Wednesday om geld te verdienen („Kom, we gaan een bank beroven”).


    Fuller en Green zijn zich bewust van kritiek op vergelijkbare series waarin eigenlijk alleen de vrouwen naakt in beeld komen. Daarom verdelen ze de naakte lichaamsdelen eerlijk. Er zit een expliciete scène in de derde aflevering tussen twee mannen die weinig aan de verbeelding overlaat.
    Verder spelen de makers knap met de toon. Er gebeuren verschrikkelijke dingen, maar ze wisselen het af met genoeg luchtigheid en (zwarte) humor.
    In de uitstekende vierde aflevering neemt American Gods gas terug: één personage krijgt bijna helemaal alleen de spotlight. Voor die aflevering maakt de serie vooral indruk met stijl en design, maar vanaf dat moment wordt het wat menselijker. Al verliest ook in die aflevering iemand een arm.


    donderdag 11 mei 2017

    Waarom juist nu VPN gebruiken?

    Waarom een VPN gebruiken

    Met een VPN wordt al je internet verkeer beveiligd via een externe server geleidt waardoor je internetverkeer versleuteld wordt, je internetactiviteiten verborgen worden en je identiteit en locatie verborgen worden. Er zijn talloze verschillende redenen waarom mensen gebruik maken van een VPN. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende. Informatie beschermen tegen hackers en identiteitsdiefstal


    1. IP-adres verbergen / veranderen voor betere privacy

    Een apparaat dat verbonden is met het internet (bijvoorbeeld jouw computer, router in feite) heeft een uniek adres; een zogenoemd IP-adres. Dit IP-adres is vergelijkbaar met je huisadres, een unieke omschrijving van de locatie van je huis, waardoor anderen deze kunnen vinden. Dit IP-adres heb je nodig omdat je anders niet kunt internetten. Zonder IP-adres weten andere computers en websites niet waar ze de door jou opgevraagde gegevens (bijvoorbeeld een YouTube-filmpje) heen moeten sturen.
    Het nadeel van het  hebben van een uniek IP-adres is dat alles wat je op internet doet (websites bezoekers, filmpjes bekijken, email versturen, downloaden, etc.) erg simpel terug te leiden is naar jou en jouw computer. Dit vormt uiteraard een grote inbreuk op je privacy. Met een VPN wordt al je internetverkeer via een (door jou gekozen) server geleid waardoor andere personen, websites en instanties alleen nog het IP-adres en de locatie van de VPN-server zien. Jouw eigen IP-adres en locatie blijven verborgen/beschermd tegen hackers en identiteitsdiefstal

    2. Veilig (openbare) netwerken gebruiken

    Met de toename van het gebruik van mobiele apparaten met internet (latop, tablet, smartphone) wordt er veel meer buiten het werk of thuis geïnternet. Steeds meer vliegvelden, cafe’s en hotels bieden toegang tot hun netwerk met internetaansluiting, veelal gratis. Geweldig handig natuurlijk: gratis en vaak snel internet! Maar er kleven helaas nadelen aan.
    Het nadeel van het gebruik van deze openbare netwerken is het grote veiligheidsrisico dat je loopt. Simpel gezegd kan elk persoon in dit netwerk erg simpel al je internetverkeer onderscheppen, uitlezen en zelfs aanpassen. Hierdoor kan je bankrekening geplunderd, je email of Facebook gehackt en je persoonlijke gegevens gestolen worden.
    Belangrijk om je te beseffen is het feit dat dit geen theoretisch gevaar is, maar een methode die criminelen steeds vaker ook echt toepassen.
    Een VPN versleutelt op je computer al je internetverkeer, waardoor een ander het niet uit kan lezen en niet kan manipuleren.

    3. Netflix, HULU, VEVO, BBC iPlayer kijken van uit Nederland

    Veel bekende online videodiensten zijn regiogebonden. Dit houdt in dat ze niet bekeken kunnen worden vanuit een ander land dan waar ze contracten hebben lopen met de filmindustrie. Voorbeelden hiervan zijn Netflix, HULU, VEVO en BBC iPlayer. Als je je in de USA bevindt mag je (vaak gratis) gebruik maken van deze diensten, maar woon je niet in Amerika dan mag dat niet. Om deze locatie gebonden restricties te omzeilen kun je een VPN gebruiken. Je verbindt dan met een server in het land van de Streaming dienst (bv Amerika). Vanaf dan wordt al je internet verkeer via deze server geleidt en denkt de videodienst dus dat jij je in dat land bevindt en kun je gebruik maken van deze diensten.

    4. Censuur en surveillance van een overheid tegengaan

    Er zijn veel landen die internetcensuur toepassen en nagenoeg elke overheid monitort en logt het internetgebruik van de inwoners van zijn eigen (of andermans) land. Voor censuur heb ik weinig goede woorden over, over het monitoren van internetverkeer vallen tot op zeker hoogte ook goede dingen te zeggen. Helaas blijkt de surveillance niet alleen gebruikt te worden waarvoor overheden het claimen te doen (terrorisme bestrijding en staatsveiligheid). Een goed voorbeeld zijn de onthullingen die de afgelopen jaren gedaan zijn door Edward Snowden en WikiLeaks. Al met al genoeg reden voor veel mensen om eventuele censuur en de meekijkende overheid te omzeilen. Hiervoor kan een VPN perfect gebruikt worden. Je data wordt zwaar versleuteld en je locatie wordt veranderd. Hierdoor is je internetgebruik moeilijk te controleren en kun je aan opgelegde censuur ontsnappen.

    5. Torrents veilig downloaden zonder risico op claims

    Er wordt de laatste jaren steeds fanatieker jacht gemaakt op mensen die downloaden.
    Met name de muziekindustrie en filmindustrie klagen al jaren mensen aan voor ongelofelijk hoge bedragen omdat ze films en muziek waar zij © op hebben, gedownload hebben of delen met anderen. Ik wil geen discussie voeren of dit juist is of niet. Feit is wel dat je een risico loopt als je downloadt. Sinds 2014 is het ook in Nederland namelijk niet meer toegestaan om films en muziek te downloaden (sharing was al langer niet toegestaan). Momenteel lopen mensen die met P2P software en torrents downloaden een risico om een claim aan hun broek te krijgen.
    Met een VPN wordt je downloadgedrag verborgen (versleuteld en omgeleid via een andere server) waardoor je geen risico meer loopt en beschermen tegen hackers en identiteitsdiefstal.
    Uiteraard adviseer ik om nooit muziek en films illegaal te downloaden.

    6. Google anoniem gebruiken

    Google is een enorm bedrijf wat ervoor heeft gezorgd dat het internet(gebruik) een bizarre omvang aan heeft genomen. Deze bekende internetgigant biedt tientallen hoge kwaliteitsdiensten aan en probeert steeds meer een totaalpakket voor zijn gebruikers na te streven. Gebruik van dit totaalpakket kent wel een keerzijde. Google komt namelijk steeds meer over je te weten.
    Dit kun je al simpel merken doordat de advertenties die je op veel websites ziet aangepast zijn aan je internetgedrag. Voor de privacyguru’s is dit genoeg reden om al hun internetverkeer versleuteld via een VPN te laten verlopen.

    7. Uitzending gemist, WK / EK etc. vanuit het buitenland kijken

    Hierboven besprak ik al het in Nederland bekijken van locatie gebonden (video)sites uit het buitenland. Andersom geldt dit uiteraard ook. Stel je bent in het buitenland en wil graag uitzending-gemist of het WK voetbal of EK voetbal kijken, dan heb je in veel gevallen een probleem. Veel uitzendingen zijn namelijk alleen vanuit Nederland te bekijken. Door dan eerste verbinding te maken met een VPN server in Nederland kun je al deze uitzendingen streamen zonder belemering(en)

    Credits to: Justin

    woensdag 3 mei 2017

    Oplossing Twitter account Hacks!

    Algoritme herkent gehackte Twitteraccounts


    Meike Nauta, studente Business & IT aan de Universiteit Twente, heeft een model ontworpen dat gehackte Twitteraccounts detecteert. Het systeem bepaalt of een tweet is gestuurd door een hacker of door de daadwerkelijke eigenaar van een account. Het model is onderdeel van Nauta's bachelorafstudeeronderzoek.

    Meike Nauta: "Als je Twitter gebruikt, kom je wel eens spam tegen. Twitter neemt veel maatregelen om nepaccounts te verwijderen die worden gebruikt voor spam. Uit de literatuur blijkt dat 77% van de neppe Twitteraccounts door Twitter binnen een dag zijn verwijderd, en 92% binnen drie dagen."  
    Het is echter veel moeilijker om spam te detecteren als deze wordt gestuurd vanaf gehackte accounts. Nauta: "Twitteraccounts worden aan de lopende band gehackt. Het is vrij eenvoudig om Twitteraccounts te hacken. Je bent er al door iemands telefoon even te ‘lenen'. Of door de meest voorkomende wachtwoorden na te gaan om het wachtwoord te raden. Een derde optie is om een wachtwoord van die persoon op te zoeken na een datalek."
     

    Twee soorten hackers

    Er zijn twee soorten hackers, de ene variant hackt doelbewust een bepaald account. Nauta: "Iemand twitterde: ‘Ik ben lelijk en dom'. Een bekende had zijn account gehackt om hem voor schut te zetten. Ik ken ook een geval waarbij een gehackt bedrijf leidde tot een beursdaling, vanwege rare tweets."
    "De andere variant wil geld verdienen aan je account, door er reclame of virussen mee te versturen. Deze hackers versturen bijvoorbeeld tweets met een malafide link waar gebruikers op klikken waardoor ze ook gehackt worden of een virus krijgen. Daarmee kunnen de hackers inloggegevens bemachtigen, die ze doorverkopen op de zwarte markt. Inloggegevens van een twitteraccount zijn op de zwarte markt inmiddels zelfs meer waard dan een creditcard of bankpas."
     

    Het model

    Nauta voerde haar onderzoek uit onder Nederlandse Twitteraccounts. Ze vond gehackte accounts door te zoeken op tweets met teksten als ‘ik ben gehackt, dit waren niet mijn berichten'. Ze ontdekte meer dan 18 000 van zulke tweets, tussen 2013 en 2016. Nauta ontwierp een wiskundig algoritme, waarmee ze naar zes eigenschappen kijkt. De taal van de tweet, de tijd waarop de tweet is verzonden, van welk device het bericht is verzonden (vanaf een Android telefoon, een Iphone of een PC bijvoorbeeld), of er een link in de tweet zit en de domein van de link, de frequentie van de tweets en of het een retweet is of niet. Ze vergelijkt deze eigenschappen met de situatie van voor de hack. Is de taal veranderd? Of worden de tweets ineens op een heel ander tijdstip verzonden? Op basis hiervan krijgt elke eigenschap een score en die scores samen geven met een juistheid van 99% aan of een account is gehackt.
     

    Twitter

    Nauta: "Na de publicatie wil ik Twitter mijn model laten zien en dan hoop ik dat ze het gaan gebruiken. Twitter kan dit model laten draaien en hiermee elke keer als iemand iets twittert controleren of die tweet voldoet aan het gedragsprofiel. Zo niet, dan is de tweet zeer waarschijnlijk gestuurd door een hacker en kan Twitter waarschuwingen geven en verdere actie ondernemen."
     

    Schade voorkomen

    Nauta: "Je zou de basis van mijn systeem, namelijk opvallende gedragsveranderingen detecteren, ook kunnen toepassen op andere sociale media zoals Facebook. Het doel van het model is vooral dat het heel veel schade kan voorkomen voor Twitteraars. Als je binnen 24 uur een gehackt account ontdekt dan kun je volgens de literatuur het aantal slachtoffers met 70% verminderen. Want dan worden die tweets met malafide links snel verwijderd waardoor niet nog meer mensen de dupe worden."
     

    Internationale publicatie

    Begeleider dr. ir. Maurice van Keulen: "Meike is een bachelorstudent die al tijdens haar studie een artikel schrijft dat internationaal gepubliceerd wordt. Wij stimuleren studenten om papers in te sturen naar internationale onderzoeksfora, de UT betaalt dan de kosten van vlucht en hotel. Het gebeurt gemiddeld zo'n twee keer per jaar dat papers van studenten van onze bacheloropleidingen gepubliceerd worden. Binnen onze masteropleidingen gebeurt dat zo'n 20 keer per jaar. Dat zegt wel iets over het niveau van onze studenten." Nauta volgt nu de masteropleiding Computer Science.
     
    De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd tijdens de Webist conferentie in Porto, Portugal.