mail: vortex.nederland@gmail.com

dinsdag 27 november 2018

Laat je niet foppen!

De feestdagen komen er aan, dus de nepwebshops ook


De Consumentenbond waarschuwt nog even extra voor het grote aantal nepwebshops dat er aan zit te komen. Met de feestdagen niet ver van ons verwijderd betekent dat high life voor oplichters die een goed ogende webshop in elkaar draaien en met stuntprijzen electronica, kleding en speelgoed lijken te verkopen. Ze worden 'december-webshops' genoemd omdat ze vaak rond deze tijd beginnen met reclame maken.
Het probleem van deze malafide webshops is dat ze er zo overtuigend uitzien. Zelfs als je iets onder de oppervlakte kijkt lijkt het te kloppen: een KvK-numer, een echt adres, een keurmerk en de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Net echt dus. De realiteit is echter dat je daar dingen bestelt en je daarna noch artikelen, noch je geld terug krijgt. Niet doen dus, behalve als je echt heel graag bij Kassa of Radar wil zitten.

Hoe kan ik een nepshop herkennen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te checken of het wel zuivere koffie is. Allereerst is het belangrijk om de realiteit van online retail onder ogen te zien. Als een aanbieding te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat ook zo. Niemand kan een Macbook met 30 procent korting verkopen, want zo veel korting geeft Apple niet. Een PS4 voor 100 euro? Nope. LEGO sets voor de helft van de prijs? Vergeet het maar. Als de farce die Black Friday ons de afgelopen week iets heeft moeten leren is het dat serieuze kortingen niet meer gegeven worden. De marge bestaat nog steeds overal dus als iets extreem concurrerend lijkt is de kans dat het nep is heel groot.
Daarnaast zijn er een aantal technische handelingen die je kunt doen. Ga naar je favoriete zoekmachine (maar doe maar Google eigenlijk) en zoek naar gebruikerservaringen + de volledige naam van de webshop in kwestie tussen aanhalingstekens. Voorbeeld: ervaringen "dutchcowboys.nl". Geen ervaringen gevonden? Dan is het meer dan waarschijnlijk foute boel. Als je echt diep wilt gaan graven kun je via instanties als sidn.nl (.nl sites) of whois.icann.org (.com, .org, .net) checken hoe lang de site in kwestie al in de lucht is. Dat werkt niet altijd, want soms worden domeinnamen opgekocht die al bestonden (is ook beter voor de vindbaarheid in Google).
Er zijn natuurlijk ook gewoon échte nieuwe webshops die rond deze tijd de lucht in gaan en vooral die zullen veel last hebben van deze ellende. Wat dat betreft is de waarschuwing van de Consumentenbond een beetje dubbel, want zo dwing je mensen eigenlijk om toch maar vooral bij Coolblue, Bol en Zalando te gaan shoppen, alsof die niet al groot genoeg zijn. Het werkt anti-competitief, zelfs al is het bedoeld om consumenten te beschermen. Hoe dan ook, het is in elk geval oppassen geblazen, net zoals je dat met alles online moet doen tegenwoordig.
[Afbeeldingen © Negative Space - Pexels

maandag 22 oktober 2018

Internetcriminelen belaagden dit jaar al de helft van alle kleine tech-bedrijven

Internetcriminelen



Uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online blijkt dat in 2018 internetcriminelen dit jaar al bij de helft van de kleine bedrijven heeft geprobeerd gegevens en geld te stelen.
Bedrijven in de technologische industrie ervaren cybersecurity vaak als een 'moetje'. En dat terwijl internetcriminelen dit jaar al bij de helft van de kleine bedrijven in deze sector heeft geprobeerd om geld of gegevens of te stelen. Dat blijkt uit onderzoek van Alert Online.
Uit het trendonderzoek blijkt zelfs dat het percentage kleine bedrijven dat zich zorgen maakt over de digitale veiligheid van hun bedrijf is gedaald, van 35 naar 25%. Arjel Woudstra, directeur Business Solutions van FME: "We zien een verschil in aanpak tussen grote en kleine bedrijven. We moeten meer investeren in cybersecurity-bewustwording en vaardigheden zien als een 'kans' in plaats van een 'moetje'".
 

Cybersecurity als eis

Veilig en betrouwbaar zaken doen is volgend Woudstra goed voor het bedrijf zelf, voor de samenwerking in de keten en voor de gehele technologische industrie. "De toepassing van technologieën als robotisering en IoT is afhankelijk van connectiviteit en daarmee van een cybersecure omgeving. Ook zien we steeds vaker dat bedrijven als eis stellen dat leveranciers hun cybersecurity op orde hebben, omdat ketens steeds meer verbonden raken."

Volgens Alert Online hebben internetcriminelen in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven heeft geprobeerd gegevens en geld te stelen. Het versturen van phishingmails en acquisitiefraude zijn populaire methodes die worden gebruikt. Opvallend is dat 56% van de kleine bedrijven geen stappen onderneemt, nadat ze zijn geconfronteerd met een veiligheidsincident.

Woudstra vindt dat bedrijven en medewerkers gezamenlijk een slag kunnen maken, bijvoorbeeld door ervaringen te delen van in een vertrouwde omgeving.


Tips

Alert Online biedt bedrijven tips om de online veiligheid van je bedrijf, klanten en medewerkers te vergroten. FME is partner van Alert Online. Bekijk hier de Alert Online tips .

zaterdag 6 oktober 2018

Kodi 18 is beschikbaar (beta)

Eerste bètaversie van Kodi 18 is beschikbaar


Na drie alfaversies is de eerste bètaversie van Kodi 18 verschenen. Volgens het team achter de opensource mediaspelersoftware is de definitieve release nabij. Er worden geen nieuwe functies meer toegevoegd, het team richt zich nu op het oplossen van bugs.
De makers van Kodi zeggen dat de bètaversie aan te raden is om te proberen, maar dat de software nog niet helemaal klaar is voor gebruik in de huiskamer. Gebruikers wordt aangeraden om een back-up te maken. Naar schatting zijn er volgens de ontwikkelaars al tienduizenden gebruikers die met Kodi 18 werken.
Een grote vernieuwing in Kodi 18 ten opzichte van versie 17, is dat de videospeler is afgesplitst in een eigen component. Die krijgt de hoogste prioriteit boven andere acties, zoals navigatie. Ook zijn er optimalisaties doorgevoerd die de cpu-belasting moeten verlagen. Daarnaast ondersteunt Kodi 18 drm bij add-ons. Dat stelt uitgevers in staat om officiële add-ons uit te brengen om met drm beschermde video's af te spelen.
Nu er een bèta van Kodi 18 beschikbaar is, zal het aantal gebruikers van de nieuwe versie groeien. Wanneer de definitieve release volgt, weet het team nog niet. Dat hangt af van de stabiliteit van de software bij een grote gebruikersgroep. Er wordt sinds eind vorig jaar gewerkt aan Kodi 18. De eerste alfaversie kwam uit in maart.

dinsdag 18 september 2018

Beveiligingsonderzoekers vinden malware in Kodi-add-ons

Verscheidene add-ons voor Kodi gemaakt door derden blijken malware te bevatten, zo ontdekten beveiligingsonderzoekers. Infectie zorgde ervoor dat er cryptominingsoftware werd geïnstalleerd op de Kodi-installatie.
Kodi v18 Leia
Dat melden beveiligingsonderzoekers van het bedrijf ESET. Op hun blog beschrijven zij hoe de malware werd ontdekt; de kwaadwillende software bleek in een Nederlandse populaire softwarebibliotheek voor add-ons te zitten, met de naam XvBMC. Waarschijnlijk waren de makers van de bibliotheek hiervan niet op de hoogte, aldus ESET. Op het blog leggen de onderzoekers uit hoe de malware precies werkt en op Kodi-installaties terecht komt.
Inmiddels is XvBMC niet meer toegankelijk voor Kodi-gebruikers, omdat de softwarebibliotheek offline werd gehaald na een klacht van Brein vanwege copyrightinbreuk. De software, die werd verspreid via Github, is vorige maand offline gehaald, maar kon dus tot die tijd Kodi-gebruikers besmetten met de coinminingsoftware, iets dat waarschijnlijk december vorig jaar is begonnen.
Volgens de onderzoekers van ESET is de malware waarschijnlijk als eerste op het Kodi-platform verschenen via de repositories Bubbles en Gaia. Pas daarna werd ook XvBMC besmet. Omdat XvBMC door duizenden gebruikers is gedownload, zijn er potentieel veel besmettingen. ESET noemt geen precieze getallen, maar er zouden voornamelijk gebruikers getroffen zijn in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Israël en Griekenland. Inmiddels wordt de malware niet meer verspreid, maar zijn er mogelijk nog wel veel Kodi-gebruikers die de cryptominingsoftware op hun installatie hebben staan.

zaterdag 28 juli 2018

Android applicaties op Windows 10 gebruiken

Android emulator voor Windows 10

Wilt u al de leuke spelletjes en apps van uw Android apparaat gebruiken op uw Windows 10 Pc? Dan kan u dat doen met de Android-emulator Koplayer.
U hebt vast wel leuke spelletjes en apps geïnstalleerd op uw Android gestuurde tablet of smartphone. Maar wat als u al deze leuke dingen wil gebruiken op uw Windows 10 computer? Wel, om Android-apps te testen of te gebruiken op uw Windows 10 computer, hebt u wat ze noemen een emulator nodig. Nu zijn er verschillende emulators op het Internet te vinden waarmee u Android-apps op uw Windows 10 computer kan draaien, maar Koplayer steekt er (wat ons betreft) toch bovenuit. Niettemin omdat u apps die u normaal met een aanraakscherm bediend, perfect werken met een muis en toetsenbord (althans de enkele die we getest hebben). Komt er nog bij dat u ze op een groot scherm kan gebruiken.
Koplayer: Een Android emulator voor Windows 10:
Als u de website van de ontwikkelaars bezoekt (zie onderaan dit artikel) zal, u merken dat de download een stevige 288 Mb is. Van zodra de installatie afgerond is, kan u inloggen met uw Google-account om toegang te krijgen tot de PlayStore. Geen Google-account? Geen nood, er is eveneens een optie voorzien om er eentje aan te maken.
Nadat de emulator opstart, verschijnt er als het ware een virtuele smartphone die raar maar waar, precies werkt als zou het een echt toestel zijn, met dat verschil dat u alles kan aansturen met muis en toetsenbord. Of het ook allemaal zo vlotjes werkt op een Windows 10 met aanraakscherm, moeten we u helaas onthouden omdat we niet beschikken over een Windows 10 PC met aanraakscherm.
Verder willen we u niet onthouden dat Koplayer nog enkele leuke functies voorziet. Natuurlijk is een leuk om Android-spelletjes te kunnen spelen met muis en toetsenbord, maar met Koplayer kan u zelfs een gamepad aansluiten. Natuurlijk is Koplayer niet enkel geschikt voor spelletjes, andere apps bleken eveneens goed te werken. Zo kan u zonder al te veel moeite Android apps op uw Windows 10 Pc draaien zoals onder andere WhastApp en Microsoft Word om er maar enkele bij naam te noemen.
Met Koplayer kan u eveneens schermopnames maken en downloaden als videobestanden. Achteraf delen op sociale netwerken is dan uiteraard gemakkelijk, maar dat kan niet via Koplayer.
We hebben geen schermafdrukken geplaatst omdat de ontwikkelaars zelf video's geüpload hebben naar YouTube.
Koplayer: Ons oordeel
Koplayer brengt al het fraais van Android naar je Windows 10 Pc. We kunnen het van harte aanbevelen. Koplayer kan u gratis downloaden via: http://www.koplayer.com/

donderdag 26 juli 2018

Google Assistant vandaag ook in Nederland

Google’s spraakassistent vandaag ook in Nederland beschikbaar. Google Assistant verstaat nu de Nederlandse taal en is (onder meer) te gebruiken op smartphones en tablets met Android, iPhones en iPads.

  • Spraakassistent Google Assistant is vergelijkbaar met Siri, Cortana en Amazon’s Alexa. Door middel van spraakcommando’s kun je bijvoorbeeld het nieuws en weer opvragen, muziek bedienen, je smartphone bedienen, slimme verlichting aan- en uitzetten en veel meer. Google Assistant heeft net als Alexa het grote voordeel dat het op veel verschillende apparaten gebruikt kan worden, want de assistent zit ingebakken in veel slimme speakers zoals Google Home of de Sonos One en smart-tv’s.

Nederlandse apps

Google Assistant kan samenwerken met verschillende apps. Op dit moment kun je Google’s spraakassistent gebruiken voor verschillende Nederlandse applicaties, zoals KLM, ING en de NPO. Het aanbod van Nederlandse diensten en nieuwsbronnen is nog wat beperkt.
Wie tot dusver Google Assistant wilde gebruiken, moest via een omweg de Engelstalige versie activeren. Al in januari verklapte een Philips-topman dat in 2018 Google Assistant de Nederlandse taal zou leren. In de lente werden enkele bètatesters ingezet voor de Nederlandse versie van de spraakassistent. Dat bètaprogramma eindigde eind juni, waardoor de huidige introductie niet als een grote verrassing komt.
Google Assistant, Google, iphone

iOS en Android

Google Assistant komt beschikbaar op ieder Android-toestel met Android 6.0 (Marshmallow). Binnen een week moet de spraakassistent op ieder toestel aanwezig zijn, maar kan ook handmatig gedownload worden. De iOS-app voor Google Assistant moet binnenkort verschijnen, het wachten is op Apple die de update van de Google-app nog moet goedkeuren.

zondag 22 juli 2018

Extreem snel draadloos internet (5G/6G)

Antennes voor extreem snel draadloos internet


NWO heeft een Take-off haalbaarheidsstudie toegekend voor het opstarten van de nieuwe spin-off MaxWaves, dat nieuwe draadloze technologie wil commercialiseren om het extreem snelle 5G en 6G mogelijk te maken. In het systeem, ontwikkeld in de onderzoeksgroep van hoogleraar Bart Smolders aan de faculteit Electrical Engineering, richten de antennes de signalen elektronisch in de juiste richting, waardoor het zeer energiezuinig is en de signalen niet verstoord worden door weersomstandigheden.
Over een paar jaar zal waarschijnlijk iedereen overstappen van het huidige 4G-internet naar 5G en later zelfs naar 6G. Daardoor zullen datasnelheden in 2025 maar liefst honderd keer zo hoog zijn als nu. Dit betekent dat de antennes op de basisstations – die tientallen tot honderden mobiele gebruikers tegelijk moeten bedienen – nog vele malen grotere hoeveelheden informatie met elkaar moeten uitwisselen dan nu het geval is. De technologie hiervoor is nu volop in ontwikkeling.

Reeks gekoppelde antennes

De groep van prof.dr.ir. Bart Smolders heeft een nieuwe antennetechnologie ontwikkeld waarmee toekomstige basisstations draadloos met elkaar verbonden kunnen worden met extreem hoge datasnelheden. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een hele reeks elektronisch gekoppelde antennes. De radiobundels worden hiermee elektronisch in de juiste richting gestuurd. Schotels met deze antennes hoeven dus niet fysiek te bewegen om van uitzendrichting te veranderen.
Deze technologie verbruikt zeer weinig energie, en kan optimaal blijven functioneren onder alle weersomstandigheden. De elektronische aansturing kan zich namelijk direct aanpassen aan verstoring door wind en regen. Elektronische bundelsturing zorgt er bovendien voor dat er geen kabels de grond in hoeven en dat het systeem elektronisch te configureren is. Daardoor is het heel eenvoudig om de netwerkcapaciteit tijdelijk uit te breiden, bijvoorbeeld bij een groot evenement.

Take-off

TU/e-spinoff MaxWaves gaat dit systeem commercieel op de markt brengen voor toekomstige 5G-netwerken. Met de Take-off haalbaarheidsstudie zal een nieuw prototype gebouwd worden dat geavanceerder is dan de eerder gebouwde twee prototypes. Dit zal experimenteel getest worden in het lab en op de TU/e-campus. Ook zal een marktanalyse gedaan worden om tot een businessplan te komen.

zaterdag 21 juli 2018

Walking Dead: seizoen 9 eind 2018 in première

The Walking Dead keert dit najaar terug op de Nederlandse televisie. 

Het negende seizoen wordt vanaf dinsdag 9 oktober wekelijks om 22.00 uur uitgezonden, zo heeft FOX bekendgemaakt. Voor de echte fans is de eerste aflevering al in de nacht van 7 op 8 oktober te zien.
De negende reeks van The Walking Dead gaat op zondag 7 oktober eerst in Amerika in première. De eerste aflevering zal vlak daarna ook op FOX in Nederland te zien zijn. Nederlandse kijkers moeten een uurtje langer wachten dan de Amerikaanse kijkers, en moeten daardoor tot diep in de nacht wachten.
De populaire serie speelt zich af in een wereld die door zombies is overgenomen en volgt een groep mensen die dagelijks probeert te overleven.
Hoofdrolspeler Andrew Lincoln, die in de serie de rol van Rick speelt, kondigde vrijdag in San Diego bij de Comic-Con beurs officieel aan dat hij uit de serie stapt. Lincoln nam even de tijd aan het begin van het panel om de aankondiging te doen. Hij bedankte de fans en zijn collega-acteurs voor alle liefde en steun die hij gekregen heeft.

vrijdag 13 juli 2018

Zakkenrollers herkennen dankzij data-correlatie


 

afvoeren naar het bureau 

Hoe vind je een zakkenroller tussen het winkelend publiek? Door het slim combineren van data van bijvoorbeeld nummerborden, camerabeelden en berichten op social media gaat de Nationale Politie samen met de Technische Universiteit Eindhoven proberen afwijkend gedrag sneller te herkennen en zo bijvoorbeeld zakkenrollen te voorkomen. Woensdag 11 juli gaat de samenwerking tussen de twee partijen officieel van start.
Binnen het zogenoemde Sensing-programma werkt de Politie met proeftuinen. Doel hierbij is om de nieuwe mogelijkheden van het gebruiken van data uit bijvoorbeeld camera's en andere sensoren op verantwoorde gecontroleerde wijze te testen voordat ze in de praktijk gebruikt worden. In deze samenwerking met de TU/e gaat het om het ontwikkelen van nieuwe data-analysetechnieken om crimineel gedrag sneller te herkennen en te voorkomen.

Zakkenrollers 
De Politie richt zich hierbij op mobiel banditisme (zakkenrollerij, winkeldiefstallen en woninginbraken) in Zuidoost Nederland. Er draait onder meer een proef in het werkgebied Roermond waar bendes zakkenrollers actief zijn. Een wetenschappelijk team onder leiding van TU/e-hoogleraar data mining Mykola Pechenizkiy zal de politie bijstaan met de analyse van verschillende databases met informatie over bezoekers in dit werkgebied. Het gaat hier bijvoorbeeld om automatisch herkende nummerborden, voor marketingdoeleinden verzamelde data, berichten op social media en camerabeelden.

Bendes met zakkenrollers vertonen vaak dezelfde patronen voordat ze naar een winkelcentrum komen. Daarnaast begeven zij zich niet op dezelfde manier door het winkelcentrum als normaal winkelend publiek. Door het combineren van de beschikbare data en het toepassen van innovatieve data analysetechnieken is dit afwijkende gedrag sneller beter te herkennen waardoor de bendes kunnen worden gestopt nog voordat ze kunnen toeslaan in het winkelcentrum.

Privacy  
Vanzelfsprekend zijn privacy-issues een belangrijk onderdeel van dit project. Door de nieuwe technieken in de proeftuinen uit te proberen, wordt de impact ervan in de praktijk duidelijk. Niet alleen voor de criminelen waar het project zich op richt, maar ook voor de overige bezoekers van het winkelcentrum. Marius Monen van het TU/e Data Science Center Eindhoven: "De politie werkt daarom onder het gezag van de burgemeester en officier van justitie. Zij kunnen op basis van de ervaringen in de proeftuinen inschatten wat de impact op de privacy van burgers is en beslissen of dit acceptabel is om de gewenste doelen te bereiken."

Andere proeftuinen  
Mogelijk wordt de samenwerking tussen de Nationale Politie en de TU/e (samenwerkend met de Tilburg Universiteit in Jheronimus Academy of Data Science, JADS) in de toekomst nog uitgebreid. Elle de Jonge, hoofdinspecteur bij de politie en landelijke coördinator van de Sensing proeftuinen: "De analysetechnieken die ontwikkeld worden verwachten we ook in te kunnen gaan zetten in andere proeftuinen die nu nog in ontwikkeling zijn. Bijvoorbeeld ter voorkoming van plofkraken en het herkennen van afwijkend gedrag in de scheepvaart om drugsrunners te onderscheppen."

vrijdag 22 juni 2018

Ozark seizoen II is coming

OZARK Season 2 to Premiere in August 2018

Jason Bateman and Laura Linney are returning for a second season of OZARK, which will be available for streaming on Netflix on August 31.
According to Netflix, “In its much-anticipated second season, OZARK continues to follow Marty Bryde and his family as they navigate the murky waters of life within a dangerous drug cartel. With Del out, the crime syndicate sends their ruthless attorney Helen Pierce to town to shake things up just as The Byrdes are finally settling in. Marty and Wendy struggle to balance their family interests amid the escalating dangers presented by their partnerships with the power-hungry Snells, the cartel and their new deputy, Ruth Langmore, whose father Cade has been released from prison. The stakes are even higher than before and The Byrdes soon realize they have to go all in before they can get out.” Janet McTeer will be joining the cast for the second season.

dinsdag 19 juni 2018

2020: Snelste internet ooit (Kwantum)

"In 2020 hebben we kwantum-internet" 



Onderzoekers van QuTech in Delft zijn er als eersten ter wereld in geslaagd om kwantum-verstrengeling tussen twee kwantumchips sneller te genereren dan dat die verstrengeling verloren gaat. Dit opent de deur naar het verbinden van meerdere kwantum nodes en daarmee naar het eerste echte kwantum-netwerk ter wereld.

Verstrengeling - door Einstein ooit omschreven als spooky action - is het fenomeen dat bij een (toekomstig) kwantum-internet voor kracht en fundamentele veiligheid zal zorgen. De onderzoekers, geleid door Ronald Hanson, gebruikten een nieuw verstrengelings-protocol en zorgvuldige bescherming van die verstrengeling, om de kwantum-link ‘on demand' te leveren.
 

Niet af te luisteren internet

Door het toepassen van kwantum-verstrengeling is het theoretisch mogelijk om een kwantum-internet te bouwen dat niet valt af te luisteren.

De wetenschappers hebben experimenteel 'on demand'verstrengeling over een afstand van twee meter gegenereerd binnen een fractie van een seconde; ze wisten deze verstrengeling vervolgens ook zo lang in stand te houden dat die (in theorie) verder gestuurd kon worden naar een derde node. "De uitdaging is nu om een netwerk te maken van meerdere verstrengelde knooppunten: de eerste versie van een kwantum-internet", stelt professor Hanson.
 

Hogere prestatie

In 2015 was de onderzoeksgroep de eerste die kwantum-verstrengeling tussen elektronen genereerde over een lange afstand (1,3 kilometer), waardoor ze het experimenteel bewijs konden leveren van kwantum-verstrengeling. Dat experiment is de basis van hun huidige aanpak om een kwantum-internet te ontwikkelen: individuele elektronen op afstand in diamant-chips worden verstrengeld, met lichtdeeltjes als ‘tussenpersonen'.

Tot nu toe leverde dit experiment echter nog niet de noodzakelijke prestaties om een echt kwantum-netwerk te maken. Hanson: "In 2015 konden we eens per uur een verbinding creëren, terwijl die verbinding maar een fractie van een seconde in stand bleef. Het was dus onmogelijk om een derde node aan het netwerk toe te voegen, laat staan meerdere."
 

Verstrengeling ‘on demand'

De wetenschappers hebben intussen meerdere innovaties aangebracht in het experiment. Ten eerste laten ze een nieuwe verstrengelingsmethode zien, waarmee het mogelijk is om veertig keer per seconde verstrengeling te genereren tussen elektronen op een afstand van twee meter. Onderzoeker Peter Humphreys benadrukt: "Dit is duizend maal sneller dan met de oude methode." In combinatie met een slimme manier om de kwantum-link te beschermen tegen externe ruis, is het experiment daarmee over een cruciale drempel heen: voor het eerst kan verstrengeling sneller worden gecreëerd dan deze weer verloren gaat.

Door technische verbeteringen kan met de experimentele setup nu altijd 'verstrengeling-on-demand' worden geleverd. Hanson: "Net als in het huidige internet, willen we altijd online zijn; het systeem moet op ieder verzoek verstrengelen." De wetenschappers hebben dit bereikt door slimme quality checks toe te voegen. Humphreys: "Deze checks nemen maar een fractie in beslag van de totale tijd van het experiment, en maken het mogelijk om zeker te stellen dat ons systeem klaar is voor verstrengeling, zonder handmatige actie."
 

In 2020 operationeel

De onderzoekers lieten vorig jaar al zien dat ze in staat zijn om een kwantum-verstrengelde link in stand te houden terwijl een nieuwe verbinding werd gegenereerd. Door dit te combineren met hun nieuwe resultaten, kunnen ze kwantum-netwerken met meer dan twee knooppunten maken. De Delftse wetenschappers willen dit nu dan ook realiseren. Hanson: "We willen vier steden in Nederland in 2020 verbonden hebben via kwantum-verstrengeling. Dit zou het eerste kwantum-internet ter wereld zijn."