Foto: ANP
Ziggo-storing? de oplossing...
Voor de tweede avond op rij konden een groot aantal
klanten van Ziggo op woensdag geen gebruik maken van internet. De
oorzaak was een ddos-aanval op de DNS-servers van het bedrijf.
Wat is er precies aan de hand en hoe kunt u er in de toekomst wat tegen doen?
Wat is er precies aan de hand en hoe kunt u er in de toekomst wat tegen doen?
DNS staat voor Domain Name System. Elke computer die aangesloten is op het internet, heeft een IP-adres dat bestaat uit een reeks cijfers. Ook servers waarvandaan sites worden geserveerd, hebben dit. Omdat het makkelijker is om woorden te onthouden dan een reeks nummers, is het DNS uitgevonden. Deze zet een naam - bijvoorbeeld www.telegraaf.nl - om in het juiste IP-adres.
Telkens als u een webadres invult, wordt het verzoek verstuurd naar de DNS-server om het juiste IP-adres erbij te zoeken. Het waren deze servers die onbereikbaar waren bij Ziggo, waardoor gebruikers dus niet konden worden doorgestuurd naar de sites die ze opvraagden.
Wat is een ddos-aanval?
Bij een ddos-aanval wordt een server overwelmd met verzoeken van 'gebruikers'. Dat gebeurt meestal via met virussen geïnfecteerde computers, die samen zijn gevat in een 'botnet'. De server kan deze last niet aan en kan daardoor ook niet verzoeken van echte gebruikers verwerken.
Zijn mijn gegevens veilig?
Ja, de aanvallen hebben enkel invloed gehad op de DNS-servers van Ziggo en hebben, afgezien van het gebrek aan internet, geen invloed op consumenten. Er zijn dan ook geen gegevens gestolen, het was enkel een aanval om servers offline te halen.
Kan ik er iets tegen doen?
Ja. Als Ziggo-klant wordt u automatisch verwezen naar de DNS-servers van Ziggo, maar er zijn meerdere alternatieven. Google biedt bijvoorbeeld DNS-servers waar iedereen gebruik van kan maken. Om dat te doen moet het DNS-adres in de modem of router veranderd worden. Hoe dat precies moet, is afhankelijk van wat voor type u gebruik maakt, dus raadpleegt u de handleiding van het apparaat dat u gebruikt. De instelling zit in de meeste gevallen onder 'geavanceerde instellingen'.
Het is zaak om het automatisch opzoeken van de DNS uit te schakelen en een nieuw adres zelf in te vullen. In het geval van Google moet dat 8.8.8.8 of 8.8.4.4 zijn.
Wordt mijn internetverkeer dan via Google geleid?
Nee, enkel de verzoeken om webadressen om te zetten in IP-adressen gaan via de Google-servers. Deze gegevens worden binnen 48 uur verwijderd en niet voor de lange termijn opgeslagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™