mail: vortex.nederland@gmail.com

maandag 7 december 2015

Brein treft schikking met 'uploaders'

Torrent-uploaders schikten met Brein voor '1750 en 2000 euro'

maandag 7 december 2015
Eind november en begin december maakte Brein bekend een schikking getroffen te hebben met uploaders van torrents. 
Er werd niet bekendgemaakt om welke bedragen het ging, maar de uploaders lijken dat nu prijs te geven met crowdfundingcampagnes.
Zowel DisasterZany als ipod020 hebben een crowfundingcampagne opgezet waarin ze vragen om donaties. Met het geld willen ze het schikkingsbedrag dat ze zijn overeengekomen met Brein betalen. Uit de campagnes is op te maken dat de uploaders respectievelijk voor 1750 en 2000 euro schikten met de stichting. Tim Kuik, directeur van Brein, wil de bedragen desgevraagd niet bevestigen.
Hij zegt hier geen uitspraken over te doen omdat bij het bepalen van de bedragen rekening gehouden zou worden met persoonlijke omstandigheden van de uploaders.
Daarop inhakende laat Kuik ook weten dat deze omstandigheden dus veranderen als het schikkingsbedrag door middel van crowdfunding zou worden betaald.
Hoewel de Brein-directeur nog geen uitspraken wil doen over eventuele volgende stappen, lijkt hij met de uitspraak "dit muisje krijgt nog een staartje" te impliceren dat de stichting het hier niet bij wil laten. Ook stelt hij dat de donateurs aan de campagne 'betalen voor illegale zaken'.
Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is het echter zeer onwaarschijnlijk dat de schikking tussen Brein en de uploaders nog opengebroken kan worden.
Dat zou in theorie mogelijk zijn als er in de overeenkomst is opgenomen dat het bedrag niet met 'ingezameld' geld betaald mag worden. Engelfriet verwacht ook niet dat een rechter Brein in het gelijk zou stellen als de organisatie achteraf aanpassingen zou willen maken aan de getroffen overeenkomst. De inhoud van de exacte vaststellingsovereenkomst is echter niet bekend en waarschijnlijk is afgesproken met de uploaders dat ze deze geheim dienen te houden.
In een vaststellingsovereenkomst verlenen de betrokken partijen elkaar 'volledige en finale kwijting'. Dat wil zeggen dat alle zaken met betrekking tot het geschil zijn afgehandeld.
Eind november dwong Brein uploader DisasterZany tot het verwijderen van 826 torrents.
Als hij dat niet zou doen, zou hij een dwangsom van 2000 euro per dag, oplopend tot 50.000 euro moeten betalen.
Aanvankelijk was niet bekend dat de uploader ook een schikkingsbedrag betaalde,
maar uit een screenshot dat aan de campagne is toegevoegd is nu op te maken dat hij voor 1750 euro schikte.
Afgelopen vrijdag maakte Brein bekend een schikking getroffen te hebben met ipod020,
de grootste uploader van releasegroup Dutch Movie Theater.
Onderdeel van die schikking was dat de uploader een tekst op zijn profiel moest plaatsen,
waarin staat dat illegaal up- en downloaden de filmindustrie en hem veel geld kost: "Doe het niet.
Ik heb met Stichting Brein moeten schikken voor duizenden euro's." Ook van deze schikking was het bedrag niet bekend, maar met de crowdfundingactie wordt gepoogd om 2000 euro op te halen,
dit zou het bedrag zijn dat aan Brein betaald moet worden.
In november schikte Brein ook met twee Nederlandse Popcorn Time-ontwikkelaars, zij betaalden echter niets aan de stichting om dat ze zelf geen inbreuk pleegden.
Wel spraken ze af hun werkzaamheden aan Popcorn Time te staken, op straffe van een boete van 2000 euro als ze dat niet zouden doen.
Door Julian Huijbregts, Tweakers.net/nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™