Netwerk en streaming: advies en tips
Tegenwoordig kan zo goed als alles draadloos. Zo kun je bestanden (media) vanaf een pc of ander apparaat draadloos naar je receiver of tv sturen middels diverse streaming-technieken. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen van een film op je pc die op je tv verschijnt, of het weergeven van muziek die op je tablet staat via je receiver of home cinema set. Er zijn verschillende standaarden en certificaten op de markt te vinden waardoor het soms wat onoverzichtelijk kan worden wat je nodig hebt. Op deze pagina vind je belangrijke informatie over hoe je media binnen je netwerk kunt delen/streamen richting je home cinema systeem.Zoals gezegd kan het streamen van content op verschillende manieren maar niet elk apparaat in je home cinema systeem en thuisnetwerk beschikt over dezelfde mogelijkheden. Daarom is het verstandig te kijken welke standaarden ondersteund worden zodat alle apparaten in je thuisnetwerk met elkaar kunnen communiceren.
DLNA
We hebben steeds meer apparaten in onze huiskamers, slaapkamers, computerkamers, hobbykamers (en vele andere kamers) staan, maar tot voor kort was het lastig om die verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Iedere productgroep zat een beetje op zijn eigen eilandje. Zo had je het audio/video eiland, het pc/printer eiland en het draagbare eiland met laptop, PDA, MP3 speler, etc. Volgens onderzoeken hebben Nederlanders gemiddeld 65 apparaten in huis staan en veel van deze apparaten hebben ook nog eens meerdere aansluitingen en weer anderen beschikken over grote bibliotheken aan bestanden. Dit kan nog wel eens voor wat chaos zorgen en maakt het leven nu eenmaal niet makkelijker.Om in deze chaos enige ordening aan te brengen hebben verschillende fabrikanten van consumentenelektronica, computers, en portable producten de handen ineen geslagen en iets nieuws ontwikkeld; Een protocol genaamd DLNA (Digital Living Network Alliance). Al deze fabrikanten hebben besloten hun apparaten te laten voldoen aan het DLNA protocol. Voldoen apparaten aan de eisen van DLNA, dan wordt het gemakkelijk om toegang te krijgen tot (digitale) bestanden van muziek en foto’s en kun je in elke kamer van je woning een film bekijken of een print maken. alle apparatuur kan (mits het producten zijn die bestanden kunnen uitwisselen of weergeven) met elkaar ‘praten’, zonder dat het via ingewikkelde technieken of software moet.
Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een PDA met de PC synchroniseren of met je PDA een computer bedienen. Je kunt zelfs een Blu-ray film kijken in de slaapkamer terwijl de speler in de woonkamer staat. Het enige wat je nodig hebt om dit alles te kunnen is een simpel thuisnetwerk, een netwerk waarin alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Dit netwerk kun je bedraad of draadloos opzetten en is in principe gewoon hetzelfde als het internet netwerk dat je thuis al hebt liggen (Wifi of met ethernet kabels). Wanneer je de verschillende apparaten dan weer aan dit netwerk koppelt (ze in principe gewoon toegang geeft tot het netwerk via een eenvoudige configuratie) doet de DLNA verbinding de rest.
Momenteel zijn er al veel producten die DLNA gecertificeerd zijn, wat inhoudt dat deze producten gemakkelijk met andere DLNA producten kunnen communiceren. Producten krijgen op deze manier ook meer functies dan dat we gewend waren. Zo wordt een tv niet alleen een statisch afspeel medium, maar ook een computerscherm waarmee je door bestanden kunt bladeren. Het middelpunt van een thuisnetwerk is vaak een mediacenter of een receiver met multimedia mogelijkheden. Via dit apparaat kan alles gevonden worden op andere apparatuur, kun je er doorheen bladeren, in sommigen gevallen betanden opslaan, en alles afspelen en weergeven.
AirPlay
Apple heeft een tegenhanger van DLNA in het leven geroepen in de vorm van AirPlay. AirPlay is een techniek die het mogelijk maakt draadloos bestanden te streamen tussen twee apparaten die met de techniek uitgerust zijn. Alle producten die Apple zelf lanceert zijn standaard uitgerust met AirPlay. Momenteel kan via alleen muziek draadloos afgespeeld wordt via een AirPlay apparaat, maar Apple wil hier in de toekomst ook video (en wellicht meer) aan toevoegen. Wanneer je een iPhone, iPod of iPad hebt kun je een AirPlay apparaat (bijvoorbeeld receiver) zien wanneer beiden aangesloten zijn op het Wifi thuisnetwerk. Met een simpele druk op de knop kun je dan kiezen je muziek niet via de ingebouwde luidsprekers maar via de receiver af te spelen.WHDI
Een groot aantal AV fabrikanten (o.a. Hitachi, LG, Motorola, Samsung, Sharp en Sony) heeft samen besloten één standaard in het leven te roepen voor de uitwisseling van multimedia HD bestanden binnenshuis die gebruik maakt van de WHDI technologie. WHDI staat voor Wirelss Home Digital Interface, wat zoveel inhoudt dat je met apparatuur die het logo van WHDI bevat draadloos HD materiaal kunt uitwisselen, zonder tussenkomt van welke bekabeling dan ook. Zo kun je een Bu-ray speler draadloos verbinden met een HD TV.Nu er een vast protocol is (WHDI 2.0) voor de draadloze HD overdracht en er al een aantal merken, duurdere weliswaar, van gebruikmaken lijkt de weg nu vrij voor de WHDI standaard om te verschijnen op producten als set-top-boxen, HD TV’s, media centers, etc. Op deze manier zullen we draadloos 1080p materiaal van het ene naar het andere apparaat (mits uitgerust met de WHDI standaard) kunnen streamen over een afstand tot wel 30 meter. WHDI is compatibel Full HD signalen, 3D signalen en tot 5.1 audiosignalen.
Naast WHDI kun je ook met DLNA gecertificeerde apparatuur draadloos materiaal uitwisselen in een thuisnetwerk. Het enige verschil is dat DLNA gebruik maakt van gecomprimeerde overdracht van multimedia bestanden waardoor je alle apparatuur met elkaar kunt verbinden. WHDI maakt gebruik van ongecomprimeerde HD bestanden, waardoor je niet alle apparaten kunt verbinden (alleen diegene die HD aankunnen als bron of ontvanger) maar wel betere kwaliteit hebt. Momenteel is DLNA nog steeds het meest gebruikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™