mail: vortex.nederland@gmail.com

donderdag 4 december 2014

Wat is Kodi?, opvolger van populaire xbmc

De ontwikkelaars achter XBMC hebben de crossplatform-mediacentersoftware een nieuwe naam gegeven. De software heet vanaf versie 14 Kodi. 
Daarmee willen de developers met name op verzoek van Microsoft de banden met de oorspronkelijke naam, Xbox Media Center, definitief verbreken.
Vooralsnog gaat het enkel om een naamswijziging, volgens de ontwikkelaars vrijdag in een blogpost. "De software blijft hetzelfde en de code blijft beschikbaar onder GPL 2.0-licentie", leggen ze uit. Bovendien blijft de oorspronkelijke nummering behouden. Dit houdt in dat Kodi verdergaat waar XBMC 13 was gebleven en dus versie 14 (Helix) meekrijgt.
Volgens het team achter de mediacentersoftware is de motivatie achter de naamswijziging tweeledig. Ten eerste willen zij alle banden verbreken met de Xbox (Microsoft), waarvoor de software in 2002 oorspronkelijk werd geschreven. Dit gebeurde de laatste jaren al voorzichtig; de laatste projectnaam, XBMC, werd namelijk in gebruik genomen, omdat de populaire mediaspeler in 2008 al op meerdere platforms draaide.
Tegenwoordig draait XBMC niet op de nieuwste Xbox-versies, de 360 en de One.
Daarnaast kunnen gebruikers met extensies voortaan ook gamen. Daardoor zou behalve 'Xbox' ook de term 'mediacenter' de lading niet meer dekken. "In essentie hadden zowel de 'XB' als de 'MC' simpelweg geen betekenis meer."
Ten tweede, zo motiveren de ontwikkelaars hun besluit, is de verandering belangrijk voor de controle op het gebruik van de naam. Voorgaande jaren zou er namelijk 'veel verwarring' zijn geweest, omdat er bijvoorbeeld mediaspelers werden verkocht met de naam XBMC er op.
Het ging het feitelijk om gemodificeerde softwareversies van fabrikanten die niets meer met de oorspronkelijke software te maken hadden.
Die verwarring willen de ontwikkelaars nu naar eigen zeggen voorkomen.
Tot slot bestaan er meerdere bedrijven met een soortgelijke naam als XBMC.
Dit zou een juridisch geschil in de hand kunnen werken, waarbij de naam per definitie wordt bedreigd. "En die dreiging is de laatste jaren alleen maar problematischer geworden",
aldus de ontwikkelaars, die verder weinig details geven hierover.
Na beraad besloot het team dan ook dat het beter is om de mediacentersoftware een compleet nieuwe naam te geven, om zo in één klap van alle problemen af te zijn.
"Het hernoemen van de software was de meest realistische oplossing.
We hebben het eerder gedaan en geloven dat deze keer Kodi de naam is die wij voor altijd kunnen behouden." Kodi 14.0 - codenaam 'Helix' komt deze maand uit.
De naam Kodi staat voor - Kernless Operating Desktop Interface
Bron: - + aanpassingen

Wij hebben ons assortiment inmiddels voorzien van optionele Kodi software:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™