mail: vortex.nederland@gmail.com

zondag 17 mei 2015

Verbeter je WiFi netwerk deel II - tips

Verbeter je trage wifi-verbinding met deze handige tips

Verbeter je trage wifi-verbinding tips

Voor fervente internetgebruikers, zoals ik, kan een trage wifi-verbinding flink op de zenuwen werken. Zo erg zelfs, dat ik mijn zondagmiddag opofferde om voor eens en altijd af te rekenen met mijn tergend slome wifi-verbinding. Na een aantal uren onderzoek, proberen, falen en sleutelen was het zover: mijn internetsnelheid is verdrievoudigd! Dankzij een aantal handige programma’s en trucs, kun je eenvoudig je internetsnelheid flink verhogen.
 
Een trage internetverbinding werkt behoorlijk op de zenuwen.

Combinatie van factoren

Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van je wifi-verbinding beïnvloeden. Net als andere radiografische signalen, wordt het wifi-signaal verzonden op een bepaalde frequentie. Als je veel apparatuur in je huis gebruikt, kunnen deze apparaten je verbinding verstoren. Datzelfde geldt voor de routers van je buren, die allemaal een plekje proberen te bemachtigen op één van de 13 overvolle wifi-kanalen. Met de volgende tips optimaliseer je jouw signaal, zodat je het volle potentieel uit je internetabonnement haalt.

1. Snelheid meten ter referentie

Om te beginnen test je de internetsnelheid, zodat je later kan meten of de snelheid daadwerkelijk is verhoogd met onderstaande tips. Je surft naar www.speedtest.net,
klikt op Begin Test en schrijf je download- en uploadsnelheid op.
 
Hier hebben we niets te klagen over de internetsnelheid.

2. Kies de optimale frequentie

Recente routers maken gebruik van de 2,4 Ghz-frequentie óf de 5 Ghz-frequentie. Wil je weten of jouw router de 5 Ghz-frequentie ondersteunt? Klik dan hier.
Veruit de meeste smartphones, magnetrons en radio’s bevinden zich uitsluitend op de 2,4 Ghz-frequentie, dus op de 5 Ghz-frequentie is het minder druk. We raden daarom aan om je routersignaal op de 5 Ghz-frequentie in te stellen.
Hoe doe je dat?

 
Log met je pc altijd in op het 5Ghz-netwerk.

Om te beginnen ga je naar het instellingenscherm van je router. Je kijkt op de sticker op de achterkant van je router, waar je het IP-adres en de inloggegevens vindt. Vervolgens voer je het IP-adres in de adresbalk van je browser in en log je in met de gegevens. Nu verschijnt er een scherm dat enigszins moet lijken op bovenstaande afbeelding. Alle routerinstellingen zijn beschikbaar voor zowel de 2,4 Ghz- als de 5 Ghz-frequentie.
Nu check je of de 5 Ghz-frequentie is ingeschakeld en geef je het netwerk een unieke SSID (netwerknaam). Zorg ervoor dat je met je pc, Mac of notebook altijd inlogt bij dit 5 Ghz-netwerk. Je telefoon of tablet blijven mooi op het 2,4Ghz-netwerk, zodat je de lasten verdeelt.

3. Van kanaal veranderen

Met het gratis programma InSSIDer voor Windows (of WiFi Explorer voor Mac) kom je erachter welke van de 13 wifi-kanalen het meest gebruikt worden door routers in jouw omgeving.

 
In de grafiek onderaan zie je welke kanalen het minst drukbezet zijn. 

InSSIDer speurt naar de netwerken in de buurt en laat zien waar jouw netwerk zich bevindt. Zie je een leeg plekje, of het minst overbevolkte kanaal, verander dan het kanaal van je router in het kanaal dat de minste storing ervaart. Ook hiervoor ga je naar het instellingenscherm van je router (zie stap 2) en selecteer je het juiste kanaal uit het drop-downmenu. Ook voor Android is er een soortgelijke app beschikbaar, genaamd WiFi Analyzer.

4. Verander de plaats van je router

Nu de frequentie en het kanaal geoptimaliseerd zijn, is het tijd om te kijken of de standplaats van je router wel de juiste is. Vaak verricht je al wonderen door jouw router zo'n 10 centimeter te verplaatsen. Met het Windows-programma Ekahau Heatmapper analyseer je jouw huis. Daarna geeft het programma je advies over waar je de router moet plaatsen voor het beste signaal. Download Ekahau Heatmapper, installeer het programma en start de analyse.

 
Ekahau Heatmapper laat zien waar in huis je Wi-Fi-signaal het sterkst is.

Loop met een laptop tijdens de analyse door je huis en na enkele minuten verschijnt er een gedetailleerde kaart met het bereik van je wifi-signaal. Wil je het écht serieus aanpakken? Teken dan van te voren een ruwe plattegrond van je huis, zodat de analyse nog nauwkeuriger is. Op basis van deze analyse bepaal je waar je router het beste rendeert. Herhaal de procedure, totdat je tevreden bent met het resultaat. Gebruik je een Mac? Kies dan voor het programma Netspot.

5. Drivers updaten

Wellicht ten overvloede: zorg ervoor dat de driver van je router en de netwerkadapter altijd up-to-date zijn. Met het programma Driver Booster analyseer je de drivers van onder andere je netwerkadapter en zorg je ervoor dat deze zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie.
Om de driver van je router te updaten, surf je naar de website van de fabrikant en download je de meest recente driver.

 
Driver Booster updatet al je drivers automatisch.

Snelheid opnieuw testen

Als het goed is verzendt jouw up-to-date router nu wifi-signalen met de meest optimale frequentie, vanuit het minst drukke kanaal en vanaf de beste plaats in het huis.
Het kan bijna niet anders dan dat je internetsnelheid verhoogd is. Wil je hier zeker van zijn?
Doe in dat geval de snelheidstest via www.speedtest.net opnieuw. Is jouw snelheid verhoogd?
Laat het me weten in de reacties!
1 van de streamers / mediaplayers welke in de top 5 Internationaal als beste qua WiFi bereik uit de bus komt is de MBox EM6 limited edition - zie link - klik hier.
http://www.moviestreamer.nl/nl/mxq2
top 5 wereldwijd build-in wifi ontvangst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™