mail: vortex.nederland@gmail.com

donderdag 24 maart 2016

MiMo haalt 1,6GB


1,6 Gb/s geklokt op enkel draadloos kanaalDe universiteiten van Bristol en Lund hebben samen met National Instruments een mimo-opstelling gebouwd met 128 antennes die data met in totaal 1,59 Gbps over een enkel kanaal van 20 MHz breed kan verzenden. De demo is onderdeel van onderzoek naar 5g-technologie en werkt in de 3,5 GHz-band.
Mimo, ofwel multiple input multiple output, gebruikt het verschijnsel dat een draadloos signaal zich dankzij reflecties en obstakels via verschillende paden verplaatst. 
Afzonderlijke antennes worden dus via verschillende paden bereikt, ook al staan ze slechts een klein stukje uit elkaar. Wanneer deze antennes verbonden zijn met een enkele ontvanger, zoals bij mimo het geval is, kan die elk afzonderlijk pad uit het signaal extraheren door de antennesignalen onderling te vergelijken. En daardoor kunnen de afzonderlijke paden gebruikt worden om verschillende datastromen te verzenden, wat de capaciteit van het signaal flink vergroot.
Bij gebruikelijke mimo-technologie├źn zoals de laatste wifi-standaarden, gaat het doorgaans om twee of vier antennes in een accesspoint, die met een enkele antenne bij de client communiceert. 
In de Brits-Zweedse demo werd dit opgeschaald naar 128 antennes in de base station, die met twaalf clients communiceren. Fpga’s leverden de benodigde rekenkracht voor de signaalverwerking. 
Met deze aanpak lukte het om bijna tachtig bps per hertz te versturen, een twaalfvoudige verbetering ten opzichte van 4g.
Het onderzoek is onderdeel van het Europese Mammoet-project naar massive mimo
waar onder meer ook Imec en de KU Leuven bij betrokken zijn.
Credits: Pieter Edelman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™