mail: vortex.nederland@gmail.com

vrijdag 26 juni 2015

Philips Android TV review

Philips tv's met Android: eerste indruk

 • Android van Philips - scherm
 • Philips 55PUS8809, PUS7909 en PUS9109
  • Richtprijs: € 1800 voor het goedkoopste model
  • Type: Android-tv's
  Op de IFA in Berlijn presenteerde Philips 3 nieuwe 4K-tv's met Android. Op de tv's staat een door Philips zelf aangepaste versie van Android 4.2.2 Jellybean. Begin 2015 probeerden we ook zelf de 55PUS8809, die inmiddels ook is getest.

Conclusie

De apps op de 55PUS8809 kun je snel vinden en openen. Dankzij Android heb je de keuze uit meer apps, al moet het aanbod aan tv-apps nog wel groeien. Het navigeren gaat veel vlotter dan bij oudere tv's van Philips. Een mogelijk minpunt is dat het besturingssysteem gebaseerd is op Jellybean: de vorige versie van Android. Philips heeft aangegeven dat je niet kunt upgraden. Aangezien je een tv voor langere tijd koopt, mag je hopen dat het systeem niet zal verouderen. Voor de apps en de diensten zal er voldoende ondersteuning zijn, zo werd ons verzekerd.
In onze vergelijkende test valt deze tv wat tegen. We hebben voor deze prijs tv's met een betere beeld- en geluidskwaliteit getest.

Valt tegen in de test

Inmiddels is de 55PUS8809 ook getest in onze vergelijkende tv-test. Helaas zijn we niet laaiend enthousiast over het toestel. Het beeld is scherp, maar het verliest wat detail in donkere delen van het scherm. Ook zijn er kleine beeldfouten te zien bij langzame, vloeiende bewegingen. De kijkhoek had beter gekund, maar het scherm reflecteert gelukkig bijna niet. We hebben andere tv's in deze hoge prijsklasse getest met hogere oordelen.

Android-apps

Google Play Store tvHet grote voordeel van Android zijn de apps. Op de tv staat een mooie selectie apps voorgeïnstalleerd met vooral veel video-apps: YouTube, Videoland, Netflix, Pathé Thuis, RTL XL, KIJK en Uitzending Gemist. Hiermee kun je programma's van alle zenders terugkijken en zowel films en series bekijken: voor elk wat wils. Andere handige apps zijn Spotify en de Chrome webbrowser. Behalve aan Chrome is ook aan de Play Store app te zien dat dit een Android-tv is.
In die Google Play Store zijn er meerdere apps te downloaden. Het gaat dan om apps die speciaal gemaakt zijn voor een tv, aldus Philips. 'Gewone' apps voor mobiele apparaten werken niet. Philips heeft ook nog een eigen  'App Galerij', maar daar staan weinig apps in die de moeite waard zijn. Alleen de apps van enkele regionale zenders zijn misschien de moeite waard.

Snel menu

Het menu waarin je de apps kunt selecteren, werkt snel. Het is aanmerkelijk sneller dan oudere tv's van Philips. De cursor reageert goed op de afstandsbediening. In het hoofdscherm zie je meteen alle apps. Het is wel wat onhandig dat ook de tv-gids en de opnames als een app worden weergegeven. Ze vallen helemaal niet op tussen de anderen.
Het menu ziet er overigens hetzelfde uit bij Philips Smart TV's die geen Android als besturingssysteem hebben.

Verbeterde weergave privacyvoorwaarden

Naar aanleiding van onze actie 'Helder over Online Privacy'  heeft Philips de weergave van de privacyvoorwaarden op haar smart-tv's aangepast. Op de nieuwe PUS8809 die wij bekeken, is een leesbare samenvatting van de voorwaarden toegevoegd. Vervolgens kun je in het volgende scherm de privacyinstellingen aanpassingen. Je kunt zelf aanvinken of je meewerkt aan de volgende zaken:
 • Gegevensverzameling voor verbetering Smart TV;
 • Toestemming geven voor Persoonlijke aanbevelingen;
 • Toestemming voor cookies op Smart TV;
 • Oudercontrole voor apps voor volwassenen.
Per punt kun je meer informatie krijgen en ze staan standaard uitgevinkt. Een goede aanpassing van Philips dus. Een minpunt: omdat deze tv's Android gebruiken, moet je wel akkoord gaan met de voorwaarden van Google.

Spotify Connect

Met de Spotify Connect-app kun je muziek van internet afspelen via je tv. Voordeel van Connect is dat je een tablet of smartphone met Spotify Premium kunt gebruiken voor de bediening. Een afspeellijst selecteren of vooruitspoelen doe je dan in de app op je telefoon. Dat gaat een stuk vlotter dan via het menu van de tv. Met Connect wissel je makkelijk en snel tussen afspeelapparaten. Zo kun je het nummer dat je luistert op je smartphone pauzeren en verder afspelen op tv.

Gamen zonder console

Ook interessant is de dienst OnLive. Daarmee kun je gamen op je tv zonder dat je een console nodig hebt. Er is keus uit meer dan 250 spellen in verschillende categorieën: bijvoorbeeld actie, race en avontuur. De spellen worden via internet in hd 720p kwaliteit gestreamd naar de tv. Voor de besturing kun je onder meer de controller van de Xbox 360 gebruiken. Met OnLive kun je spelen tegen andere spelers. Ook kun je een spel onderbreken om het later verder te spelen op een laptop, tablet of smartphone. Alle gegevens over je spel worden in de cloud opgeslagen en gesynchroniseerd tussen de apparaten waar je op speelt.
Tijdens een presentatie met het spel Batman duurde het even voor het spel was geladen. Het gamen ging vloeiend en de beelden zagen er behoorlijk scherp en helder uit. Zelf speelden we later nog een racespel. Toen viel de lagere resolutie wel op. De concurrentie met de nieuwe generatie consoles kan de dienst in ieder geval niet aan.

Netflix niet in ultra-hd

Het is niet mogelijk om Netflix in ultra-hd te bekijken. De tv heeft hiervoor niet de juiste codec.
Er is een oplossing in de vorm van de UHD880: een mediaspeler die het signaal wel kan doorgeven. Dit kastje dat je via hdmi met de tv moet verbinden, zal in maart of april 2015 op de markt komen. Voor bezitters van de PUS8909 en PUS9109 is de speler gratis, heb je het instapmodel PUS7909 dan kost hij €250. Wij hebben hier al eerder over bericht, echter nooit meer iets vernomen!!
Philips-PUS89091

Kijkprofiel

Om je van persoonlijke kijktips te voorzien verzamelt Philips gegevens over je kijkgedrag.
Met dat profiel krijg je automatisch een overzicht van je favoriete programma's.
Dat is handig want zo hoef je niet meer te zappen. Wat Philips nog meer doet met de gegevens is niet bekend, maar tijdens een presentatie werd bevestigd dat de informatie niet met derden wordt gedeeld. Wil je niet dat Philips je kijkgedrag leert kennen, dan kun je dat aangeven in het menu.

reacties
 
De Kelt

20:05 op 23-01-2015
We hebben de 55PUS8909 (Curved dus) een maand en we zijn zwaar teleurgesteld in deze TV. Zoals al eerder aangegeven kampt ook deze TV nog steeds met zeer veel software-fouten en loopt elke avond wel een keer vast (dat is bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd zeer irritant). TV gaat spontaan uit of je krijgt plotseling de melding dat het kanaal gecodeerd is. Nog los van de vele fouten in alleen al de TV-gids (het is knap dat ze in zo'n eenvoudig overzicht zoveel fouten weten te maken). We vragen ons serieus af of dit model niet veel te vroeg op de markt is gezet en überhaupt wel een gebruikerstest heeft doorlopen.

Daarnaast heeft deze TV standaard bleding in de hoeken (donkere plekken). Dit hebben we zowel in de winkel geconstateerd (bij 2 verschillende TV's) alsook bij onze eigen TV. Dit alles valt in de zelf opgestelde normen van Philips (ze erkennen het wel, maar doen er niets aan).

Het verhaal van Philips dat ze na verloop van tijd niet meer reageren, is zeer herkenbaar. Ook bij ons na het toesturen van foto's (op hun verzoek) is er geen enkele reactie meer te krijgen en wordt de boel dood gezwegen.

Verder hebben we inmiddels het aanbod gekregen om de TV om te ruilen tegen een ander merk en we zitten inmiddels zeer serieus aan deze optie te denken.

De belangrijkste vraag hier zou zijn: zou je deze TV aan je familie of vrienden adviseren. Het antwoord zou voor ons zijn: kijk liever voor een alternatief, want deze is zijn geld echt niet waard.
 
Roel
 
15:14 op 30-12-2014
Ik zou niet voor de Philips Android serie gaan, heb zelf de 55PUS7909, het is een groot drama. De tv loopt minstens 4x op een avond vast. Moet regelmatig van het stroom worden gehaald en heeft veel foutmeldingen in het scherm.

Heb hem 28 november gekocht en ben sinds 8 december aan het mailen met philips. De support / reacties zijn niet om naar huis te schrijven. Daarnaast reageren ze niet meer op mijn e-mails. Je voorziet hun van fotomateriaal maar ze weten zelf niet hoe ze het moeten oplossen. Problemen zitten overigens in zowel het tv kijken (bij mij ziggo) als bij het gebruiken van apps of het netwerk.

Ik heb een zeer slechte ervaring met dit model, denk dat philips de software nog lang niet goed voor elkaar heeft. verwacht ook niet dat dit op korte termijn opgelost zal zijn dit is niet hun sterkste punt.
De consumentenbond zou deze serie tv's eens goed moeten testen wellicht dat ze dan eerder een verbetering gaan doorvoeren.
 
V. Maas
18:26 op 24-12-2014
ik hoop dat er in de toekomst philips tv's android 5 lollipop op komt met ondersteuning voor real racing 3 op 60fps.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™