mail: vortex.nederland@gmail.com

donderdag 18 februari 2016

Opvolger GL ►OpenCL (Spir-v)

Opvolger voor OpenGL is af

Standaardisatieorgaan de Khronos Group heeft versie 1.0 vrijgegeven van Vulkan, 
de opvolger van de OpenGL. Het initiatief kan rekenen op brede ondersteuning vanuit de industrie; onder meer AMD, Imagination, Intel, Nvidia en Qualcomm hebben zich achter Vulkan geschaard en bieden al ondersteuning. De plannen voor Vulkan werden anderhalf jaar geleden aangekondigd.
Achter Vulkan gaat een andere filosofie schuil dan achter OpenGL. 
In de oude standaard wordt de grafische code als zodanig verscheept, en zijn de grafische drivers verantwoordelijk voor de compilatie naar de onderliggende hardware. 
In Vulkan wordt echter een ge-precompileerde assembly-achtige taal gebruikt - Spir-v -, die de drivers alleen nog hoeven ‘af te bakken’. Daardoor worden drivers simpeler, en wordt de directe koppeling met de hoogniveau api losgelaten.
Het model betekent dat de prestaties van grafische code fors verbeterd kan worden, en eerste implementaties laten dit al zien. 
Anders dan in OpenGL is in Spir-v nauwkeurige controle over zaken als threads en geheugenbeheer mogelijk. Bovendien biedt de intermediaire taal mogelijkheden om verschillende hoogniveau beschrijvingen te gebruiken. Vandaag de dag schrijven programmeurs hun grafische code vaak met behulp van een raamwerk van een derde partij. 
Met Vulkan hoeven deze raamwerken niet langer naar een hoogniveau OpenGL-beschrijving te compileren, maar kunnen ze direct naar Spir-v.
Daarnaast zijn Vulkan en met name Spir-v toegerust op rekenfunctionaliteit voor gpu’s, waardoor ook gpu compute in het bereik komt van de nieuwe standaard. 
Het is dan ook de bedoeling dat de volgende versie van OpenCL, de open standaard voor dit doel, ook gebaseerd wordt op Spir-v. Deze nieuwe versie 2.1 wordt medio 2016 verwacht.

Auteur: Pieter Edelman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™