mail: vortex.nederland@gmail.com

maandag 2 maart 2015

Optimale sound uit uw mediaspeler naar HomeCinema

Micromega MyDAC

Micromega is een bekende speler in audioland.
Al decennia lang weet de Franse fabrikant keer op keer te verrassen met apparaten waar eigen slimme ideeën in zijn verwerkt.
Waar andere fabrikanten de kat veel te lang uit de boom bleven kijken kwam Micromega als vlot met streaming audio mogelijkheden.
De nieuwe MyDAC DA-converter veroorzaakt momenteel een ware buzz op het internet.
Deze DAC zou ondanks zijn lage prijskaartje een nieuwe maatstaf zetten.
We zullen ‘m eens goed aan de tand voelen…
Micromega Mydac schuinvoor
De Micromega MyDAC oogt een beetje als een apparaat uit de Apple stal.
Als je een Apple TV of Mac Mini kent weet je wat ik bedoel. 14 x 14 x 3,5 cm (b x d x h) en 300 gram in gewicht.
De DAC is verkrijgbaar in een witte en zwarte behuizing.
Pak je ‘m in je handen dan ziet de plastic behuizing er weliswaar best netjes uit, maar het voelt ook goedkoop aan. Het beschikbare budget is duidelijk niet in een te dure behuizing gaan zitten.
De liggende draaiknop is van aluminium. Die functioneert zowel als hoofdschakelaar als ingangskeuze.
Micromega Mydac zwart en witDe MyDAC heeft drie ingangen, een USB aansluiting, met een schakelaartje er naast, waarmee je tussen types 1.0 en 2.0 kunt kiezen. Met de laatste is het mogelijk om via de USB aansluiting muziekfiles met een resolutie tot maximaal 24 bit/ 192 kHz af te spelen. USB 1.0 beperkt zich tot 96 kHz. Sluit je de Micromega MyDAC aan op een Windows pc, dan is het installeren van een driver noodzakelijk.
Je kunt die via de site van Micromega downloaden.
Gebruik je een Apple pc of laptop dan is dat niet nodig, de Mac herkent de MyDAC meteen.
Vergeet alleen niet het schakelaartje op 2.0 te schuiven als je ook 24 bit files met een hogere samplefrequentie wilt spelen.
Naast de USB aansluiting is er nog een SPDIF cinch en Toslink aansluiting.

Schakelen…

Op de achterkant is de ‘AC Main’ aansluiting misschien wel het meest opvallend.
Het leeuwendeel van de huidige betaalbare compact gebouwde DAC generatie wordt met een losse lichtnetadapter aangeboden. Micromega heeft echter een eigen schakelende voeding ontwikkeld die én heel effectief werkt, dus heel weinig energie in warmte omzet, én schoon is.
Dat laatste is lang niet altijd het geval bij de meeste goedkope voedingen.
Het is niet voor niks dat het vervangen van zo’n, niet primair voor audio bedoeld, dingetje door een betere conventionele voeding vaak een substantiële verbetering van het geluid geeft.
Dit wekt bij veel mensen de indruk dat schakelende voedingen per definitie ondingen zijn.
Maar dat is erg kort door de bocht.
In handen van goede ontwikkelaars komt ook dit voedingsprincipe tot grote hoogtes. Je moet er als ontwikkelaar alleen meer voor kunnen. Kijk maar eens naar Linn, Meridian, Chord… De in de Micromega MyDAC ingebouwde voedingschakeling zorgt er voor dat er maar 2,5 watt wordt verstookt tijdens gebruik en minder dan een halve watt in stand-by.
Ik ben misschien wat minder groen ingesteld, maar bij een dergelijk laag verbruik blijft de DAC bij mij gewoon 24/7 operationeel staan.
Micromega Mydac achterkant

Binnenkant

Hier begint het echt interessant te worden. Direct wordt duidelijk waarin terecht de meest kosten zijn gestoken: in de elektronica. Dat zagen we bijvoorbeeld eerder bij de Muscial Fidelity V-DAC, waarin ook de elektronica is weg gestopt in een min of meer onooglijk kastje en daardoor enorm veel waar voor het geld weet te bieden. Bling bling kost nu eenmaal veel geld.
Micromega Mydac binnenkantIk kan niet anders zeggen dan dat de elektronica er overzichtelijk en uitstekend verzorgd uitziet.
De voedingschakeling aan de linkerkant. De converter en analoge uitgangstrap in het midden en de USB converter rechts. En die mag je gerust bijzonder noemen. Het aan de USB bus aangeboden signaal uit de pc wordt door SMSC USB3318 en XMOS chips naar een I2S signaalstroom omgezet. Dit is een geweldige methode die je eerder in high end apparatuur zou mogen verwachten.

De X factor?

Typisch alleen dat juist veel zogenaamde ‘high end’ fabrikanten de ontwikkelingen op dit gebied te lang als onbelangrijk hebben afgedaanMicromega Mydac XMOS waardoor ik tot op de dag van vandaag nog steeds haastig bedachte minder moderne USB converter elektronica tegen kom in dure apparaten.
Micromega is helemaal bij de tijd en bouwt dit mooie type converter gewoon in hun 300 euro apparaat en neemt daarmee op slag een voorsprong op de naaste en minder naaste concurrentie.
Uit eigen ervaring weet ik inmiddels wel dat de rond de XMOS opgebouwde conversietechniek bij de allerbest klinkende van dit moment hoort. Waar veel andere DAC’s zich op de USB aansluiting nog beperken zijn 96 kHz samplerates, slikt de MyDAC alle mogelijke samplefrequenties van 44.1 kHz tot 192 kHz.
Omdat converters vaak in een meervoud van 44.1 kHz (zoals bij de CD wordt gebruikt) en 48 kHz (de opnamestandaard in vroegere jaren) werken, zijn er daarvoor voor het beste eindresultaat een tweetal klokken aan boord: 22,579 mHz en 24,576 mHz. Je hoeft overigens niks te doen, het omschakelen gaat uiteraard helemaal automatisch.
Vanaf de SPDIF ingangen komen we eerst de Wolfson WM8804G SPDIF transceiver tegen, die hier alleen als receiver wordt ingezet. Vervolgens zien we de daadwerkelijke digitaal naar analoog converter in de vorm van een Cirrus CS4351. Hoewel er in deze chip een line driver is ingebouwd buffert Micromega de uitgang nog netjes even met een OPA1642 opamp van Texas Instruments.
 
http://www.moviestreamer.nl/nl/webshop


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw input, na moderatie zal uw input worden opgenomen.
Vriendelijke groet, team Moviestreamer™